Skip to main content

Μειώθηκαν οι αέριοι ρύποι την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο

Έως και 96% μειώθηκαν οι αέριοι ρύποι και έως 70% τα νανοσωματίδια, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο από το Ινστιτούτο Τεχνικής Χημικώ
Έως και 96% μειώθηκαν οι αέριοι ρύποι και έως 70% τα  νανοσωματίδια, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο από το Ινστιτούτο Τεχνικής Χημικών Διεργασιών του ΕΚΕΤΑ.

Συγκεκριμένα, η μείωση φαίνεται ότι ξεπερνά ακόμη και στο διπλάσιο τις τιμές των νανοσωματιδίων και των αέριων ρύπων που επικρατούν κατά μέσο όρο στη διάρκεια μίας μέρας με κανονικές συνθήκες κυκλοφορίας.

Το κινητό εργαστήριο μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων MOBILAB του Ινστιτούτου, διενήργησε μετρήσεις στις συγκεντρώσεις νανοσωματιδίων, οξειδίου του αζώτου και μονοξειδίου του άνθρακα, στο κάμπους του ΑΠΘ και στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Σύμφωνα με τη σύγκριση των τιμών, την ημέρα που το ΑΠΘ δεν ήταν προσβάσιμο στα αυτοκίνητα, η συγκέντρωση νανοσωματιδίων ήταν μειωμένη κατά 40%, η συγκέντρωση των οξειδίων του αζώτου ήταν μειωμένη κατά 40% και η συγκέντρωση του μονοξειδίου του άνθρακα ήταν μειωμένη κατά 23%.

Την ίδια μέρα στην πλατεία Αγίας Σοφίας, η συγκέντρωση νανοσωματιδίων ήταν μειωμένη κατά 70%, του οξειδίου του αζώτου κατά 96% και του μονοξειδίου του άνθρακα κατά 85%.

Τα νανοσωματίδια λόγω του μικρού μεγέθους τους (ένα νανόμετρο είναι ένα εκατομμύριο φορές μικρότερο από το χιλιοστό), μπορούν να διεισδύσουν πολύ βαθειά στους πνεύμονες και θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία, γι’ αυτό έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον της ερευνητικής κοινότητας και των διοικητικών αρχών της ΕΕ για θέματα περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία σήμερα δεν προβλέπει όρια για τον αριθμό νανοσωματιδίων στην ατμόσφαιρα.