Skip to main content

Μελέτη: Ένα στα 25 κρούσματα καρκίνου παγκοσμίως συνδέεται με κατανάλωση αλκοόλ

Το 4% όλων των νέων περιστατικών καρκίνου παγκοσμίως τον περασμένο χρόνο συνδέθηκαν με την κατανάλωση αλκοόλο, όπως αναδεικνύει νέα μελέτη.

Η κατανάλωση αλκοόλ συνδέθηκε με το 4% όλων των νέων περιστατικών καρκίνου παγκοσμίως τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με μια έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και οι επιστήμονες προειδοποίησαν για την επείγουσα ανάγκη να υπάρξει ενημέρωση για τους κινδύνους.

Πάνω από τα τρία τέταρτα των περιστατικών αφορούσαν άνδρες, ενώ τα περιστατικά αυτά συνδέονταν κυρίως με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ παρότι ένας στους επτά από αυτούς τους σχετιζόμενους με το αλκοόλ καρκίνους συνδεόταν με τη συντηρητική κατανάλωση ποτών –περίπου δύο την ημέρα.

Η μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Oncology, εκτιμά ότι το 2020 καταγράφηκαν περισσότερα από 6,3 εκατομμύρια περιστατικά καρκίνου του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάφου, του εντέρου, του ορθού και του μαστού, όλοι εκ των οποίων αποδεδειγμένα συνδέονταν με το αλκοόλ.

Οι ερευνητές επίσης χρησιμοποίησαν μια συλλογή από στοιχεία όπως οι πωλήσεις αλκοολούχων, η παραγωγή, η φορολογία και η κατανάλωση ποτών, για να εκτιμήσουν την ημερήσια κατανάλωση ποτών σε διάφορες χώρες του κόσμου το 2010 δίνοντας έτσι περιθώριο μιας δεκαετίας ώστε να εμφανιστούν πιθανά κρούσματα καρκίνου.

Εκτίμησαν ότι το 4% (741.300) όλων των νέων κρουσμάτων καρκίνου στον κόσμο το 2020 συνδέονταν με την κατανάλωση αλκοόλ και το 77% (568.700 κρούσματα) αφορούσε τους άνδρες, ενώ το 23% τις γυναίκες.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων καρκίνου που συνδέεται με την κατανάλωση αλκοόλ διαφέρει πολύ από χώρα σε χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά να εντοπίζονται στην Ανατολική Ασία και στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και τα χαμηλότερα στη Βόρεια Αφρική και στη Δυτική Ασία.

Η μεγαλύτερη αναλογία κρουσμάτων καρκίνου που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ παρατηρήθηκε στην Μογγολία, στην Κίνα, στην Μολδαβία και στη Ρουμανία, ενώ η μικρότερη στο Κουβέιτ, στη Λιβύη και στη Σαουδική Αραβία.

Τα μέρη του κόσμου με το υψηλότερο ποσοστό γυναικών που εκτιμάται ότι εμφάνισαν συνδεόμενους με το αλκοόλ καρκίνους περιλαμβάνουν τη Λευκορωσία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Δυτική Ευρώπη.

Οι συχνότερες μορφές καρκίνου ήταν του οισοφάγου (189.700), του ήπατος (154.700) και του μαστού (98.300).

«Πρέπει επειγόντως να αυξήσουμε την ενημέρωση για τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση αλκοόλ και στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ανάμεσα στους ιθύνοντες και στον γενικό πληθυσμό», αναφέρει σε Δελτίο Τύπου η συγγραφέας της έρευνας Χάριετ Ράμγκεϊ της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Έρευνα του Καρκίνου στη Γαλλία.

Οι συγγραφείς της έκθεσης επισημαίνουν προηγούμενη έρευνα, η οποία έχει διαπιστώσει ότι η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί φθορά στο DNA και μπορεί να επηρεάσει την ορμονική παραγωγή.

Η Ράμγκεϊ λέει ότι μέτρα όπως η μείωση της διαθεσιμότητας αλκοολούχων, οι προειδοποιητικές ενδείξεις, η φορολογία και οι περιορισμοί στο μάρκετινγκ «θα μπορούσαν να μειώσουν τα ποσοστά των καρκίνων που συνδέονται με το αλκοόλ» και κάνει έκκληση για την υιοθέτηση μιας στρατηγικής ειδικά προσαρμοσμένης σε συγκεκριμένες περιοχές.

«Αυτές οι πολιτικές έχουν ισχυρή ένδειξη ότι μειώνουν τις βλάβες από το αλκοόλ», λέει η Σέιντι Μπονιφάτσε, η επικεφαλής έρευνας στο Ινστιτούτο Μελέτης του Αλκοόλ στο πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου σχολιάζοντας την έρευνα.

Η Μπονιφάτσε, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα, σχολίασε ότι τα αποτελέσματά της συμβαδίζουν με εκείνα άλλων ερευνών και ότι οι επιστήμονες ήδη γνωρίζουν την σχέση του αλκοόλ με επτά μορφές καρκίνου, αλλά όπως επισημαίνει «υπάρχει μικρή ενημέρωση για αυτό τον κίνδυνο, ειδικά σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του μαστού».