Skip to main content

Μελέτη της ΕΚΤ για την πιθανότητα αποπομπής χώρας - μέλους από την ΟΝΕ!

Συντάκτης της είναι νομικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ το κείμενό της κυκλοφορεί και στην Ελλάδα.
Μπορεί να «λέει» πολλά, μπορεί και τίποτα. Γεγονός, πάντως, αποτελεί ότι κατά τα προηγούμενα 24ωρα είδε το φως της δημοσιότητας στη Φρανκφούρτη, όπου και η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), έκθεση νομικού της συμβούλου, η οποία ασχολείται με το αν και κατά πόσο μια χώρα - μέλος της Ευρωζώνης, μπορεί να βγει εκτός ....ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συντάκτης της είναι ένας Ελληνοκύπριος, ο κ.Φοίβος Αθανασίου, ο οποίος εργάζεται ως νομικός σύμβουλος της ΕΚΤ.
Το συμπέρασμα, στο οποίο φέρεται να κατέληξε, είναι ότι πράγματι υπάρχει «έξοδος» από την Ευρωζώνη, η οποία όμως συνεπάγεται κι έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Που αντικειμενικά, από νομικής κι όχι μόνο άποψης, δεν μπορεί να συμβεί. Κατά συνέπεια, τέτοιος κίνδυνος δεν υφίσταται για την Ελλάδα ή για οποιαδήποτε άλλη χώρα - μέλος της ΟΝΕ. Βεβαίως, έχει τη σημασία του το γεγονός ότι παραγγέλθηκε τέτοια μελέτη. Αυτό "κάτι" δείχνει, τουλάχιστον σε επίπεδο ηγεσίας της ΕΚΤ.

Στελέχη της πάντως, που ρωτήθηκαν σχετικά, απάντησαν ότι είναι μια δευτερευούσης σημασίας εργασίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι και πρωτοβουλία του ίδιου του νομικού συμβούλου. Γεγονός, όμως, αποτελεί ότι το πλήρες κείμενο «κυκλοφορεί» πλέον σε αρμόδια γραφεία και στην Αθήνα.