Skip to main content

Μελέτη βιωσιμότητας για το μέλλον των οικισμών του δήμου Αμύνταιου

Η αναγκαιότητα προέκυψε από τις μεταβολές στο φυσικό περιβάλλον και στο κτηριακό απόθεμα που ενισχύουν την επικινδυνότητα της περιοχής.

Σε μελέτη βιωσιμότητας των οικισμών του δήμου Αμυνταίου που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας προχωρά η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας στις 15.02.2019 αποφασίστηκε ομόφωνα η υποβολή πρότασης, στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα (ΕΑΠ) Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας / πόροι Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Φλώρινας για την συγκεκριμένη μελέτη.

Η παραπάνω αναγκαιότητα προέκυψε στις συναντήσεις με τον δήμο Αμυνταίου, τους Φορείς και τους κατοίκους της περιοχής και συμφωνήθηκε από κοινού προκειμένου να αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα για την περιοχή, η προοπτική βιωσιμότητας των οικισμών βάσει αυτών και να διατυπωθούν προτάσεις αντιμετώπισης των απειλών όπως οι σημαντικές μεταβολές στο φυσικό περιβάλλον και στο κτηριακό απόθεμα.

Οι μεταβολές αυτές ενισχύουν την επικινδυνότητα των οικισμών και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας των πολιτών που έχουν δικαίωμα ασφαλούς διαβίωσης και βελτιωμένης ποιότητας ζωής. Η δε Πολιτεία έχει υποχρέωση για ουσιαστική παρέμβαση ανάλογη με το μέγεθος του προβλήματος αλλά και μέριμνα προς όφελος των κατοίκων, επισημαίνει σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας.

Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης: «πήραμε την αναγκαία πρωτοβουλία και την υλοποιούμε με συνέπεια».