Skip to main content

Χαλκιδική: Μέλι «Ώρες» από τις πλαγιές του Αριστοτελικού βουνού

Η Μάρα Παπαντώνη και ο Γιάννης Τσανανάς άφησαν τις Σέρρες για να δημιουργήσουν τη δική τους φάρμα μελισσών στα… χνάρια του Αριστοτέλη

Τα μελίσσια τους βρίσκονται στις πλαγιές του Αριστοτελικού βουνού, στην «καρδιά» μιας περιοχής που μετρά περισσότερα από 550 είδη βοτάνων. Εκεί όπου ο Αριστοτέλης έκανε τους περιπάτους του, εκείνοι παράγουν το μέλι τους με την επωνυμία «Ώρες» (Horae Honey), αξιοποιώντας τον φυτικό πλούτο της περιοχής, που περιλαμβάνει από λεβάντα, θυμάρι, ρίγανη, μέντα και μπλε αγκάθι μέχρι παλιούρι, σουσούρα, λαδανιά και δενδρολίβανο. Η Μάρα Παπαντώνη και ο Γιάννης Τσανανάς, ένα ζευγάρι από τις Σέρρες, αναζητούσαν καιρό την επαφή με τη φύση και τη βρήκαν μέσα από τη μελισσοκομία, που τους έκανε μόνιμους κατοίκους Στρατωνίου Χαλκιδικής πριν από μερικά χρόνια.



Σήμερα, οι δύο μελισσοκόμοι πλέον, παράγουν τρεις κωδικούς μελιών, το ανθόμελο και το πευκόμελο, από το Αριστοτελικό βουνό, αλλά και το καστανόμελο, για την παραγωγή του οποίου τοποθετούν τα μελίσσια τους στο Άγιον Όρος, στην περιοχή Φιλοθέου.



«Διαθέτουμε το μέλι καθαρό, αυθεντικό, όπως ακριβώς το γευόμαστε στο Αριστοτελικό βουνό από την κερήθρα» λέει στη Voria.gr η Μάρα Παπαντώνη, που θεωρεί πως η αγάπη που έχει μαζί με τον σύζυγό της για τις μέλισσες κάνει το μέλι «Ώρες» πιο… γλυκό και είναι η μυστική του συνταγή. Στο επόμενο διάστημα το ζευγάρι θα πιστοποιήσει το μέλι του ως βιολογικό, ενώ ετοιμάζεται και για εξαγωγές, με πρώτη αγορά στόχο την Ελβετία. Παράλληλα έχει στα σκαριά έναν ακόμη κωδικό, στον οποίο πειραματίζεται αυτή την περίοδο.



Η επιλογή του ονόματος «Ώρες» για το μέλι δεν ήταν τυχαία. Οι Ώρες ήταν κόρες του Δία, υπεύθυνες για τις εποχές του χρόνου και την καρποφορία, ενώ σχετίζονταν και με τον Αρισταίο, που η ελληνική μυθολογία χαρακτηρίζει ως πατέρα της μελισσοκομίας, τον οποίο ανέθρεψαν στάζοντας στα χείλη του αμβροσία και νέκταρ για να τον κάνουν αθάνατο.  


 
Από τα μεσιτικά και τις ξένες γλώσσες στο μέλι

Η Μάρα Παπαντώνη μέχρι πριν από μερικά χρόνια διατηρούσε μεσιτικό γραφείο στις Σέρρες, ενώ ο Γιάννης Τσανανάς εργαζόταν σε κέντρα ξένων γλωσσών. Ένιωθαν όμως πως κάτι έλλειπε από τη ζωή τους και άρχισαν να το αναζητούν. Ένα βιβλίο για τις μέλισσες και το μέλι που έπεσε στα χέρια της Μάρας έγινε το έναυσμα ώστε να παρακολουθήσει μαθήματα μελισσοκομίας στο ΑΠΘ και να μπει σε έναν θαυμαστό, όπως τον χαρακτηρίζει, κόσμο, αυτόν του μελιού. Την ίδια στιγμή ο σύζυγός της, ο οποίος είχε καταγωγή και από το Στρατώνι, είχε ανέκαθεν επαφή με το μέλι, αφού ο πατέρας του διατηρούσε επί χρόνια μελίσσια. Κάπως έτσι το μέλι έγινε το σημείο αναφοράς τους και αποφάσισαν να κάνουν με εφαλτήριο αυτό μια νέα αρχή.

Άφησαν τις Σέρρες και μετακόμισαν στο Στρατώνι, όπου έστησαν το εργαστήριό τους και αφέθηκαν στη νέα, γλυκιά περιπέτεια. «Η μελισσοκομία είναι μια ιδιαίτερα διδακτική διαδικασία και ο τρόπος που εργάζονται οι μέλισσες εντυπωσιακός» λέει στη Voria.gr η Μάρα Παπαντώνη.



Το ζευγάρι όμως δεν περιορίζεται μόνο στην παραγωγή του μελιού, αλλά, ορμώμενο από την αγάπη του για τη μελισσοκομία, θέλει να μοιραστεί τη γνώση του, κυρίως με τους τουρίστες που επισκέπτονται τη Χαλκιδική. Στο πλαίσιο αυτό κάνει παρουσιάσεις για τη μελισσοκομία και διοργανώνει γευσιγνωσίες μελιού, κατευθείαν από την… κερήθρα, σε ξενοδοχεία της Χαλκιδικής, ενώ μαθαίνει τα μυστικά της μέλισσας στους τουρίστες, στους οποίους ανοίγει τη… φάρμα του, που είναι επισκέψιμη. Μάλιστα, έχει προσελκύσει και το ενδιαφέρον ξένων μέσων, όπως η Mirror.