Skip to main content

Μέλι Σερρών: Από το Νέο Σούλι στα ράφια του αγγλικού Amazon

Η «Μέλι Σερρών», με τον Γιάννη Χαρίση και τη μητέρα του, Αλεξάνδρα Τραχανά, στο τιμόνι, συστήνει το ελληνικό μέλι από την Ολλανδία μέχρι το Ντουμπάι

Το μέλι της ταξιδεύει από το Νέο Σούλι Σερρών στην Αγγλία, βρίσκοντας μια θέση στα «ράφια» του Amazon, ενώ… γλυκαίνει τις αγορές της Ολλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Βελγίου, της Ισπανίας, του Μπαχρέιν και του Ντουμπάι. Η «Μέλι Σερρών», μια οικογενειακή υπόθεση τριών γενεών, μπήκε στην τυποποίηση πριν από 34 χρόνια με την πρωτοβουλία της Αλεξάνδρας Τραχανά, που αξιοποιώντας τη μελισσοκομική παράδοση του παππού της οικογένειας, αποφάσισε να γράψει το δικό της κεφάλαιο στο μέλι. Σύντομα στο εγχείρημα αυτό ήρθε να αφήσει το δικό του αποτύπωμα και ο γιος της Γιάννης Χαρίσης, που είναι μάλιστα σήμερα και πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων Σερρών.

Η «Μέλι Σερρών» διαθέτει περισσότερους από 40 κωδικούς στην αγορά, με εννέα κατηγορίες μελιών, από ανθόμελο, πευκόμελο και θυμαρίσιο μέχρι μέλι ερείκης και κουμαριάς, αλλά και μια premium σειρά με έξι μέλια, σε κάθε ένα από τα οποία έχει προστεθεί ένα χαρακτηριστικό συστατικό, όπως μαστίχα Χίου, γύρη και πρόπολη, τζίντζερ και κουρκουμάς, κανένα Κεϋλάνης, αποξηραμένα εσπεριδοειδή και τρίχρωμο πιπέρι.

Το 80% του τζίρου της είναι εξαγωγές, με την Αγγλία να αποτελεί τον καλύτερο πελάτη της. Αυτή την περίοδο μάλιστα έχει επαφές και με την Ιταλία για μια νέα εξαγωγική εξόρμηση.

Τα 1.500 μελίσσια της οικογενειακής επιχείρησης ταξιδεύουν από τη Μακεδονία και την Ήπειρο μέχρι την Πελοπόννησο, δίνοντας στο μέλι της τις διαφορετικές γεύσεις κάθε τόπου.

Τρεις γενιές μέλι

Η Αλεξάνδρα Τραχανά πήγαινε από την ηλικία των 15 ετών στα μελίσσια του παππού της οικογένειας, Γιάννη Χαρίση, ο οποίος μάλιστα ήταν μεγάλος παραγωγός και είχε φτάσει να προμηθεύει ακόμα και σημαντικές εταιρείες μελιού της εποχής. Η ίδια μεγαλώνοντας σπούδασε μάρκετινγκ μάνατζμεντ και αγαπώντας το μέλι, θέλησε να μπει πιο επαγγελματικά στον κλάδο. Έτσι, το 1988 ξεκίνησε την τυποποίησή του, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο ζωής για την οικογενειακή, μελισσοκομική παράδοση. Ξεκίνησε μάλιστα με μόλις τέσσερα μέλια, ανθόμελο, πευκόμελο, μέλι ερείκης και ελάτης, με τη γκάμα σταδιακά να διευρύνεται σημαντικά, ενώ από το 2008 η «Μέλι Σερρών» έστρεψε το βλέμμα της και στο εξωτερικό. Η δε μελισσοκομική μονάδα έγινε βιολογική, προχωρώντας και σε επενδύσεις εκσυγχρονισμού. Ο γιος της Αλεξάνδρας Τραχανά, Γιάννης Χαρίσης, έχοντας αγαπήσει από νωρίς τη μελισσοκομική παράδοση της οικογένειας και θέλοντας να επενδύσει με γνώση το αντικείμενο, σπούδασε γεωπόνος ζωικής παραγωγής με ειδίκευση στη μελισσοκομία. Άλλωστε, ήδη από την ηλικία των 8 χρονών βοηθούσε στην παραγωγή, έχοντας μια περιέργεια και μια αγάπη για το μέλι που μεγάλωνε με τον καιρό. Έτσι, όχι μόνο ασχολήθηκε με την επιχείρηση αναλαμβάνοντας την παραγωγή, αλλά ενδιαφέρθηκε και για τα γενικότερα ζητήματα του κλάδου, αναλαμβάνοντας την προεδρία του Συλλόγου Μελισσοκόμων Σερρών. Πριν από μία διετία και μετά από πολλή μελέτη, αναζήτηση και συνεργασία με ειδικό διατροφολόγο, η «Μέλι Σερρών» έβγαλε στην αγορά την premium σειρά της, που «παντρεύει» πολύτιμα για την υγεία συστατικά με το μέλι, η οποία μάλιστα μέσα στην πανδημία κατάφερε να πουλήσει πάνω από 4.000 τεμάχια.