Skip to main content

Melianthos: Ελληνική σπανακόπιτα και μελομακάρονα πολλών αστέρων από το Μάντσεστερ

Τρία βραβεία γεύσης στα διεθνούς φήμης Great Taste Awards κατέκτησε ο Θεσσαλονικιός Αργύρης Μπεντίλας, μέχρι πρότινος expert της πληροφορικής

Αν και αυτοδίδακτος στην αρτοζαχαροπλαστική, χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία, κατάφερε σε ενάμιση μόλις χρόνο από τη δημιουργία του μικροαρτοποιείου του, «Melianthos», στο Μάντσεστερ να αποσπάσει τρία βραβεία εξαιρετικής γεύσης στον διεθνούς φήμης διαγωνισμό Great Taste Awards.

Ο Θεσσαλονικιός Αργύρης Μπεντίλας, με επαγγελματικό background στην πληροφορική, είδε ανάμεσα σε 14.205 προϊόντα από 110 χώρες τη σπανακόπιτα του με χειροποίητο προζυμένιο φύλλο, καθώς και τα παραδοσιακά μελομακάρονά του να βραβεύονται με δύο αστέρια, ενώ κατέκτησε ένα αστέρι με τα σπανακοπιτάκια κουρού του μικροαρτοποιείου του.

Ο ίδιος δηλώνει ενθουσιασμένος και περήφανος για τις διακρίσεις αυτές, κυρίως γιατί μέχρι πρότινος δεν είχε καμία σχέση με αλεύρια και ζύμες, αφού δημιούργησε μόλις τον Ιανουάριο του 2021
το μικροαρτοποιείο Melianthos, που ειδικεύεται σε χειροποίητα αρτοσκευάσματα, πίτες και γλυκίσματα εμπνευσμένα από την ελληνική γαστρονομική κληρονομιά.

Πλέον όμως στόχος του είναι να προσφέρει σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο προϊόντα κορυφαίας γεύσης και ποιότητας, ώστε οι Βρετανοί να αρχίσουν να μαθαίνουν για τον πλούτο της ελληνικής γαστρονομίας, καθώς, βάσει της εμπειρίας του, η αντιπροσώπευση της ελληνικής κουζίνας στη βρετανική αγορά είναι περιορισμένη, αφού οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν παρά ελάχιστα από τα αλμυρά πιάτα και τα γλυκά μας. Όπως του αρέσει μάλιστα να λέει, «η σπανακόπιτα είναι στο αγγλικό λεξικό εδώ και χρόνια. Ήρθε η στιγμή να την τοποθετήσουμε και στον χάρτη!».

Από την πληροφορική στα αλεύρια και τις ζύμες

Ο Αργύρης Μπεντίλας μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου κι έζησε μέχρι να μετακομίσει στην Αγγλία. Στη Θεσσαλονίκη άλλωστε ήταν που ξεκίνησε και την πρώτη του επιχείρηση στην ηλικία των 19 ετών μαζί με τον αδερφό μου Δημήτρη, με βάση το σπίτι της οικογένειας, φτιάχνοντας ιστοσελίδες και εφαρμογές. Τα δύο αδέρφια άλλωστε από την πρώτη στιγμή που απέκτησαν ηλεκτρονικό υπολογιστή αγάπησαν τα βιντεοπαιχνίδια, οπότε στη συνέχεια άρχισαν να σχεδιάζουν και να τα αναπτύσσουν μόνα τους, αρχικά για υπολογιστές και στη συνέχεια και για φορητές συσκευές. Η εξέλιξη ήταν ραγδαία.

Η εταιρεία τους, Total Eclipse, ήταν από τις πρωτοπόρους στην ελληνική αγορά στον τομέα των βιντεοπαιχνιδιών με 11 τίτλους που πέτυχαν εκατομμύρια downloads σε εκατοντάδες χώρες. Όπως λέει ο Αργύρης στη Voria, το επίπεδο παραγωγής των παιχνιδιών ήταν πολύ υψηλό, ενώ η εταιρεία στόχευσε από την αρχή στην παγκόσμια αγορά, μιας και δεν ήθελε να περιοριστεί μόνο στην Ελλάδα. Μάλιστα, η Total Eclipse ήταν η μοναδική εταιρεία με αυτό το αντικείμενο που έλαβε χρηματοδότηση εκατοντάδων χιλιάδων το 2013 από ελληνικό fund.

Έχοντας αφιερώσει 19 χρόνια στον τομέα της πληροφορικής μέχρι το 2017, ο Αργύρης Μπεντίλας αποφάσισε να μετακομίσει με τη σύζυγό του στο Μάντσεστερ, όπου και συνέχισε να εργάζεται πάνω σε μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα. Μετά το πέρας του συγκεκριμένου έργου έψαχνε για κάτι καινούριο, στο μεταξύ όμως άρχισε να περνά όλο και περισσότερο χρόνο στην κουζίνα πειραματιζόμενος, ώσπου μια μέρα ένιωσε πως είχε φτάσει η στιγμή να δοκιμάσει κάτι άλλο, αυτή τη φορά στον τομέα της εστίασης. Ήταν μια δραστική αλλαγή στην καριέρα του και ουσιαστικά η τρίτη του startup, μόνο που αυτή την φορά ήταν ολομόναχος. Μάλιστα, το κεφάλαιο εκκίνησης προήλθε από την οικογένειά του και δη τη σύζυγό του, που του έκανε δώρο γενεθλίων τις πρώτες 500 λίρες.

Για την ώρα ο Αργύρης Μπεντίλας κάνει τα πάντα μόνος του, αφού είναι υπεύθυνος για όλα, από τις παρασκευές και τα πειράματα για νέες δημιουργίες, τη φωτογράφιση και το μάρκετινγκ μέχρι την διεκπεραίωση των παραγγελιών και την επιχειρηματική ανάπτυξη. Επιθυμία του όμως είναι σε επόμενη φάση να συγκροτήσει μια ομάδα με την δική του αγάπη για το ποιοτικό φαγητό, ώστε να μπορέσει να εξυπηρετήσει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Παρόλα αυτά τα πιο πολλά προϊόντα του Μελίανθου είναι ήδη διαθέσιμα για παράδοση σε ολόκληρο το ηπειρωτικό Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμη και τα πιτάκια κουρού, τα οποία στέλνει κατεψυγμένα σε ειδική συσκευασία με επένδυση από φυσικό μαλλί προβάτου, ενώ το μικροαρτοποιείο διαθέτει πελάτες από το Εδιμβούργο μέχρι το Μπράιτον.

«Το προσέκο και το πανετόνε αποτελούν πλέον σημαντικό -αν όχι αναπόσπαστο- κομμάτι των Χριστουγέννων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα ήθελα να γίνει το ίδιο με το προζυμένιο τσουρέκι, τους κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, αλλά και τις υπέροχες πίτες μας» λέει στη Voria.