Skip to main content

Άποψη: Να ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι άθλησης για το κοινό

Άρθρο του Δρ. Θεόφιλου Μασμανίδη για το μέτρο απαγόρευσης της πρόσβασης σε ανοιχτούς αθλητικούς χώρους εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Του Θεόφιλου Μασμανίδη*

Στα μέτρα που εφαρμόζονται στην Ελλάδα για τον κορωνοϊό περιλαμβάνεται εκτός των άλλων, η αναστολή λειτουργίας των γυμναστηρίων και η απαγόρευση παραμονής των πολιτών σε χώρους εξωτερικής άθλησης, πάρκα και άλση.

Οι φορείς της πόλης της Θεσσαλονίκης εφαρμόζοντας την κυβερνητική οδηγία, έχουν ήδη απαγορεύσει την πρόσβαση στο περιαστικό δάσος και στη νέα παραλία. Ωστόσο η οδηγία αναφέρει ότι επιτρέπεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. Νομίζω ότι κάπου χαθήκαμε στη μετάφραση. Ναι, είναι σωστά τα μέτρα όπως αναφέρονται στην οδηγία της κυβέρνησης. Η λέξη κλειδί είναι παραμονή (στάση) όχι η κίνηση και η σωματική άσκηση. Όταν κάποιος κινείται ή αθλείται σε εξωτερικούς χώρους, όπως ο εξωτερικός χώρος του Καυτανζογλείου σταδίου (είναι κλειστός) η νέα παραλία ή το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης και κρατά τις αποστάσεις, είναι φανερό ότι δεν κινδυνεύει να μολυνθεί από το κορωνοϊό. Αντίθετα, σωστά απαγορεύεται η παραμονή δηλαδή η στάση ή το πικνίκ στους χώρους αυτούς.        

Από την άλλη πλευρά είναι γνωστό ότι υπάρχει πλήθος μελετών που αποδεικνύουν ότι η σωματική άσκηση είναι επιτακτική ανάγκη για τον άνθρωπο. Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει γραμμική συσχέτιση μεταξύ κινητικών δραστηριοτήτων και επιπέδου φυσικής κατάστασης.1 Η τακτική μέτριας έντασης αερόβια άσκηση βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και προστατεύει τον οργανισμό από λοιμώξεις.2 Η συστηματική άσκηση συμβάλει στην αντιμετώπιση αγχογόνων καταστάσεων. Συνιστάται μη ανταγωνιστική αερόβια άσκηση όπως το περπάτημα, το τζόκινγκ, η ποδηλασία και η κολύμβηση.3 Η συμμετοχή σε δραστηριότητες άθλησης και αναψυχής είναι παράγοντας ελέγχου του στρες.4 Η άσκηση συμβάλει στη θετική διάθεση του ατόμου.5

Θα ήταν καλό λοιπόν, να επιτραπεί η πρόσβαση στο περιαστικό δάσος για περπάτημα και τρέξιμο. Να ανοίξουν κάποιοι χώροι άθλησης για το κοινό (εξωτερικός χώρος Καυτανζογλείου, κ.α), για να αποσυμφορηθούν οι λιγοστοί διαθέσιμοι (νέα παραλία, ρέμα Τούμπας). Οι απαγορεύσεις είναι σχετικά απλή διαδικασία, ο έλεγχος και η διαχείριση απαιτούν περισσότερη προσπάθεια και υπευθυνότητα.  

1.    Haskell, W., Lee, I., Pate, R., Powell, K., Blair, S., Franklin, B., Macera, C., Heath, G., Thompson, P., Bauman, A.  (2007). Physical activity and public health: Update recommendation for adults from the American College of Sports Medicine and American Heart Association. Medicine & Science in Sports & Exercise. Vol.39, Issue 8, p. 1423-1434.

2.    Nieman, D. (2008). Immunonutrition support for athletes. Nutrition Reviews, Volume 66, Issue 6, 1 310–320.

3.    Klaperski, S., Von Dawans, B., Heinrichs, M. & Fuchs, R. (2013). Does the level of physical exercise affect psychological and responses to psychological stress in women! Psychology of Sport and exercise, 14, 2, 266-274.

4.    Akandere, M., & Tekin, A. (2002). The effect of physical exercise on anxiety. The Sport Journal, 5(2), 215-225.

5.    Giacobbi, P., Hausenblas, H., & Frye, N. (2005). A naturalistic assessment of the relationship between personality, daily life events, leisure-time exercise, and mood. Psychology of Sport and Exercise, 6, 1. 67-81.

Η απαγόρευση της άθλησης ισχύει και για τον εξωτερικό χώρο του Καυτανζογλείου

 

*Ο  Δρ. Θεόφιλος Μασμανίδης είναι Μέλος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Μακεδονίας