Skip to main content

Μενδώνη: Επιθετική και απειλητική η κίνηση Ερντογάν για την Αγία Σοφία

Σε δηλώσεις της, σε ραδιοφωνικό σταθμό, η κα. Μενδώνη χαρακτήρισε «σοφό» το διάταγμα του Κεμάλ, το οποίο όριζε ως μνημείο την Αγ. Σοφία.

«Επιθετική και απειλητική» αποκάλεσε την κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Σε δηλώσεις που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό, η κα. μενδώνη χαρακτήρισε «σοφό» το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ του 1934, το οποίο όριζε ως μνημείο την Αγία Σοφία.

«Με τις πρωτοβουλίες του Ερντογάν, στόχος είναι να επιστρέψει στον 15ο αιώνα αλλά έτσι απομειώνεται η οικουμενική αξία του μνημείου αυτού. Η Ελλάδα έχει αντδράσει, προχωρώντας σε ενημέρωση των κρατών-μελών της UNESCO, γιατί η Αγία Σοφία πρέπει να μείνει Μουσείο».

Και πρόσθεσε:

«Η Τουρκία αγνοεί την υποχρέωση που έχει απέναντι στην UNESCO, καθώς η Αγία Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας και απαιτείται απόφαση της διακυβερνητικής σύσκεψης για αλλαγή του καθεστώτος της. Θέλω να πιστεύω ότι το δικαστήριο θα σταθεί πάνω από πολιτικές σκοπιμότητες».