Skip to main content

Μενδώνη για Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο Τζόνσον δεν έχει ενημερωθεί σωστά

Η υπουργός Πολιτισμού σε δήλωσή της αναφέρει πως η Ελλάδα «δεν αποδέχεται νόμιμη κατοχή, νομή και κυριότητα των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο».

Αιχμηρή απάντηση στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον δίνει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη για τις δηλώσεις του σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

«Από τη δήλωση του Πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας κ. Boris Johnson αντιλαμβανόμεθα ότι δεν έχει ενημερωθεί από τις υπηρεσίες του, για τα νέα ιστορικά δεδομένα της Οθωμανοκρατίας, από τα οποία τεκμαίρεται ότι δεν υπήρξε νόμιμη κτήση από τον λόρδο Έλγιν των Γλυπτών του Παρθενώνα και συνεπώς ούτε από το Βρετανικό Μουσείο. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μπορεί να προσκομίσει τα απαραίτητα τεκμήρια προκειμένου να ενημερωθεί ο βρετανικός λαός ότι το Βρετανικό Μουσείο κατέχει τα Γλυπτά παρανόμως» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Και προστίθεται: «Η Ελλάδα δεν αποδέχεται νόμιμη κατοχή, νομή και κυριότητα των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο. Ο Παρθενώνας, ως σύμβολο της ΟΥΝΕΣΚΟ και του Δυτικού Πολιτισμού  εκπέμπει πανανθρώπινες αξίες. Προς την κατεύθυνση αυτή οφείλουμε να εργαστούμε όλοι».

Υπενθυμίζεται πως ο Βρετανός πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στα «Νέα» δήλωσε πως «τα Γλυπτά αποκτήθηκαν νομίμως από τον Λόρδο Έλγιν, σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν εκείνη την εποχή» (διαβάστε σχετικά ΕΔΩ)