Skip to main content

Μενδώνη για αρχαιότητες Βενιζέλου: Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια ιδέα και όχι μελέτη

Η υπουργός Πολιτισμού επισήμανε ότι η πρόταση για κατά χώρα διατήρηση των αρχαιοτήτων παρουσιάζει μελετητικά κενά και δεν είναι αξιόπιστη.

Υπέρμαχος της επιλογής της κυβέρνησης να αποσπαστούν και να επανατοποθετηθούν οι αρχαιότητες στον σταθμό της Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης εμφανίστηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Χάρη Καστανίδη.

Η υπουργός απάντησε σε έντονο ύφος στον βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης σχετικά με το ερώτημά του όσον αφορά το σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να παραμείνουν οι αρχαιότητες στον σταθμό. «Δηλαδή με ρωτάτε τί προτίθεμαι άμεσα να κάνω, για να αγνοήσω αυτό το οποίο διατάσσει η δικαστική απόφαση του ΣτΕ, που όπως εσείς δηλώνετε διατάσσει προσωρινή απόσπαση».

Όπως είπε χαρακτητιστικά η κ. Μενδώνη, η πρόταση περί παραμονής των αρχαιοτήτων στον σταθμό που πήγε να προχωρήσει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ήταν «μια ιδέα», που όπως είπε «όχι μόνο δεν περιελάμβανε τα συστατικά στοιχεία αυτού που ονομάζει ο νόμος «μελέτη», κατά νόμον μελέτη, αφού δεν είχε καν στατικούς υπολογισμούς, αλλά επιπλέον είχε εκπονηθεί από μια άτυπη ομάδα εργασίας, η οποία δεν υπέγραψε ούτε την πρόταση ούτε τα σχέδια που τη συνόδευαν και τα οποία (πρόταση και σχέδια) παραμένουν έως και σήμερα ανυπόγραφα».

«Ανυπόγραφη μελέτη κ. Βουλευτά, σημαίνει ότι κανείς δεν φέρει την ευθύνη της κατασκευασιμότητάς της και της εφαρμοσιμότητάς της, κανείς δεν φέρει την ευθύνη της ασφάλειας των αρχαιοτήτων, κανείς δεν φέρει την ευθύνη ενός εργατικού ατυχήματος κατά την κατασκευή, κανείς δεν φέρει την ευθύνη της ασφάλειας των επιβατών αργότερα», σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού.

Παράλληλα η υπουργός αναφέρθηκε σε επιτυχείς υποθέσεις απόσπασης αρχαιοτήτων, τόσο αυτή του σταθμού της Αγίας Σοφίας που όπως είπε «βρέθηκαν ίδιας και σημαντικότερης αξίας αρχαιότητες», ενώ μίλησε και για αντίστοιχες περιπτώσεις που αφορούσαν το Μετρό της Αθήνας, όπου η απόσπαση των αρχαιοτήτων έγινε με επιτυχία.

«Μνημεία κηρυγμένα και συμπεριλαμβανόμενα στον κατάλογο μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς απεσπάσθησαν, τοποθετήθηκαν σε διαφορετική, με μικρή απόσταση, τοποθεσία στην Αίγυπτο και παρέμειναν χαρακτηρισμένα από την UNESCO. Ας μην κινδυνολογούμε λοιπόν κ. βουλευτά. Αν έχει μελέτες κατασκευαστικές απολύτως εφικτές να τις προσκομίσει όποιος έχει. Αλλά τέτοιες μελέτες δεν υπάρχουν ή τουλάχιστον δεν έχουν τεθεί εις γνώση του αρμοδίου Υπουργείου Υποδομών και του Υπουργείου Πολιτισμού», κατέληξε η Λίνα Μενδώνη.