Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022
x

ΜΕΝΔΩΝΗ: ΒΑΡΒΑΡΗ Η ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Συζήτηση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρότεινε η UNESCO - Για κλοπή των Γλυπτών κάνει λόγο η υπουργός Πολιτισμού

Το μείζον θέμα για το υπουργείο Πολιτισμού είναι η διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, γιατί υπάρχει βάρβαρη μεταχείριση, λεηλασία και κλοπή τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η υπουργός, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, εξήγησε ότι η UNESCO εξέδωσε recommendation, προς την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν παίρνοντας όμως σαφέστατα θέση ότι οι Βρετανοί δεν προσέρχονται στον διάλογο. Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για διαφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο κρατών και όχι μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και του Μουσείου της Ακρόπολης.

«Αυτό το οποίο αντιλαμβάνεται κανείς είναι ότι έγινε ένα βήμα: Αναγνωρίζει ότι το αίτημα της Ελλάδας για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα και την επανένωσή τους με τα υπόλοιπα γλυπτά που ήδη εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης, είναι δίκαιο και νόμιμο», τόνισε η κ. Μενδώνη.

Η υπουργός πρόσθεσε ότι το βασικό μέσο πίεσης που έχει η Ελλάδα, πέρα από τους διεθνείς οργανισμούς και τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι η διεθνής κοινή γνώμη.

«Αυξάνονται συνεχώς τα ποσοστά της κοινής γνώμης υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών. Επίσης, αυτό το οποίο τονίζουμε, και νομίζω ότι βρίσκουμε απήχηση είναι ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι ένα μουσείο με αποικιοκρατικού τύπου χαρακτηριστικά», σημείωσε.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ