Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020
x

ΜΕΝΟΙΚΙΟ: ΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΜΑ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΩΣ ΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Ο οικογενειακός συνεταιρισμός «Μενοίκιο» από την Προσοτσάνη Δράμας που έβαλε το κατσικίσιο στα ράφια των μεγάλων σούπερ μάρκετ.

Στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό τοπίο των γαλακτοκομικών προϊόντων, μία οικογένεια από την Προσοτσάνη Δράμας, δραστηριοποιήθηκε στην παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος και των προϊόντων του. Πίσω απο τη συγκεκριμένη προσπάθεια και το συνεταιρισμό, Μενοίκιο, όπως ονομάζεται, βρίσκεται η οικογένεια Μελενεκλή και συγκεκριμένα, ο πατέρας, Βασίλης Μελενεκλής και οι τέσσερις γιοί του.

«Η ονομασία Μενοίκιο αντλεί την προέλευσή της από το όρος Μενοίκιο στη Δράμα, το οποίο σκεπάζει όλο το λεκανοπέδιο του δήμου Προσοτσάνης. Xωρίζει το νομό Δράμας από το νομό Σερρών», λέει ο Γιώργος Μελενεκλής στη Voria.gr. «Είναι το βουνό που έχει στηρίξει την κτηνοτροφία της περιοχής, “ταΐζοντας” πολλά κοπάδια αιγοπροβάτων».

Καθετοποιημένη παραγωγή από το 2014

«Το εγχείρημα ξεκίνησε επισήμως το 2014, όταν μία oμάδα παραγωγών, με επικεφαλής τον πατέρα μου και πρόεδρο του συνεταιρισμού, Βασίλη Μελενεκλή, μπήκε στη διαδικασία της καθετοποιημένης παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, με κεντρική φιλοσοφία τη φράση “από το χωράφι στο ράφι”».

«Ο πατέρας μου ήταν αγρότης, και καλλιεργούσε σιτηρά από το 1992. Το 2007 δημιούργησε μία σύγχρονη μονάδα παραγωγής βιολογικού πρόβειου γάλακτος, η οποία μετά από 11 χρόνια ζωής έχει αυξήσει τόσο την παραγωγή της όσο και τον αριθμό των ζώων. Μάλιστα από πέρυσι ξεκίνησε και η παραγωγή φρέσκου βιολογικού κατσικίσιου γάλακτος», συμπληρώνει ο Δημήτρης Μελενεκλής.

Παραγωγή «από το χωράφι στο ράφι»

Όπως εξηγεί, η παραγωγή «από το χωράφι στο ράφι», επικεντρώνεται στην υλοποίηση μιας διαδικασίας, αρχής γενομένης από την παραγωγή των ζωοτροφών και την τυποποίησή τους, έως την εκτροφή των ζώων και την παραγωγή των τελικών προϊόντων, φρέσκου γάλακτος, γιαουρτιού και τυροκομικών προϊόντων.

Ιδιοπαραγόμενο γάλα και συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς-κτηνοτρόφους

«Εκτός από το γάλα που παράγουμε οι ίδιοι, συνεργαζόμαστε με παραγωγούς- κτηνοτρόφους του νομού Δράμας, στους περισσότερους εκ των οποίων προμηθεύουμε τις ζωοτροφές, με σκοπό να διατηρούμε μία ομαλή συνέχεια στην ποιότητα του γάλακτος κατά τη διάρκεια της γαλακτοπαραγωγικής περιόδου».

Επικεφαλής του συνεταιρισμού είναι ο ιδρυτής του, Βασίλης Μελενεκλής, και συνοδοιπόροι οι τέσσερις γιοί του. Ο μεγαλύτερος γιος, Γιώργος Μελενεκλής είναι απόφοιτος του τμήματος Γεωπονίας Τεχνολογίας Τροφίμων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ο δεύτερος με βάση την ηλικία, γιος, ο Δημήτρης, σπουδάζει στο τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ενώ το τρίτο παιδί σπουδάζει στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και ο μικρότερος είναι ακόμα μαθητής. Προοπτική και για τους τέσσερις είναι να ασχοληθούν με το Μενοίκιο, ο καθένας από τον τομέα της ειδικότητάς του.

«Γιατί μπήκαμε στην οργανωμένη παραγωγή»

«Αποφασίσαμε να δραστηριοποιηθούμε στο συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο, καθώς το 2014, ευρισκόμενοι στο απόγειο της κρίσης στην Ελλάδα, είχαμε ήδη δημιουργήσει κάποιες βασικές υποδομές, διαθέτοντας ήδη περίπου το 50% όσων απαιτούνται για την καθετοποιημένη παραγωγική διαδικασία. Διαθέταμε τα χωράφια, το ζωικό κεφάλαιο και μία πρότυπη μονάδα παραγωγής ζωοτροφών. Αυτό που απέμενε, ήταν η δημιουργία ενός τυροκομείου για να ολοκληρώσουμε την οριζόντια γραμμή, που θα οδηγούσε το τελικό προϊόν μας στο ράφι».

«Η στροφή στο κατσικίσιο και το έλλειμμα ενημέρωσης»

Ο Γιώργος Μελενεκλής αποδίδει την αναγνωρισιμότητα του συνεταιρισμού, στη στροφή των καταναλωτών προς την κατανάλωση προϊόντων από κατσικίσιο γάλα. «Παρά το γεγονός ότι μεγάλη μερίδια των καταναλωτών, δεν είναι εκπαιδευμένη στην κατανάλωση προϊόντων κατσικίσιου γάλακτος, οι διατροφικές εξελίξεις είναι τέτοιες, που επιβάλλουν την ταχύτερη ενημέρωσή τους μέσω του διαδικτύου. Είναι ευρύτερα γνωστό, κατά πόσο είναι ευεργετικό ή όχι το αγελαδινό γάλα, καθώς και για το τι ακριβώς συμβαίνει με την εισαγωγή σημαντικών ποσοτήτων γάλακτος από το εξωτερικό στη χώρα μας. Σημειωτέον ότι, οι επιστημονικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύουν πως το αγελαδινό, δεν αποτελεί ένα γάλα συμβατό με τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού. Αντιθέτως το κατσικίσιο, είναι το γάλα, το οποίο παρουσιάζει αρκετές συγγενείς ιδιότητες με αυτές του μητρικού, δεσμεύοντας αποτελεσματικότερα το ασβέστιο στον οργανισμό μας».

Ο στόχος για μεγιστοποίηση της παραγωγής – Τα σούπερ μάρκετ

Το Μενοίκιο, έχοντας ως μοναδική επιλογή να μεγιστοποιήσει την παραγωγή του, χωρίς να αλλοιώσει την ποιότητα των προϊόντων του, διαθέτει ιδιόκτητο δίκτυο διανομής για τις περιοχές από την Κομοτηνή έως τη Βέροια και τη Νάουσα. Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάζει εκτεταμένη παρουσία στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Στη Δράμα, διανέμεται στα σούπερ μάρκετ Γουντσίδης. Επίσης, τα προϊόντα είναι διαθέσιμα στα καταστήματα Μασούτης, Σκλαβενίτης, My Market και σε ορισμένα καταστήματα της αλυσίδας Ελληνικά Μάρκετ, όλα στη Βόρεια Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, αρκετά από τα προϊόντα, διατίθενται και 60 επιλεγμένα σημεία πώλησης – κυρίως παραδοσιακά παντοπωλεία και delicatessen – στην Αττική.

«Επιδιώκουμε να αυξήσουμε την παραγωγή μέχρι εκεί που μπορούμε, καθώς μία σύγχρονη επιχείρηση δεν μπορεί να επιβιώσει, εάν δεν αυξήσει τον όγκο παραγωγής της, εξηγεί ο ίδιος. «Συνδιάζοντας τα σύγχρονα μέσα για την διασφάλιση της ποιότητας της πρώτης ύλης, με την ιδιαίτερη συσκευασία και το μεράκι μας, προσφέρουμε στον καταναλωτή ένα ολοκληρωμένο τελικό προϊόν».

Επέκταση στην Αττική – Συζητήσεις με Σκλαβενίτη

Αναφορικά με το ενδεχόμενο επέκτασης στα μεγάλα σούπερ μάρκετ της Αττικής, ο ίδιος λέει στη Voria.gr, ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη, συζητήσεις για τη διάθεση των προϊόντων του συνεταιρισμού και σε ορισμένα καταστήματα του Σκλαβενίτη στο λεκανοπέδιο. Για το εάν το Μενοίκιο θα έχει παρουσία και στα ράφια του Μασούτη, μετά την επέκταση της αλυσίδας στην πρωτεύουσα, ο κύριος Μελενεκλής απαντάει: « Ο Μασούτης μας ανέδειξε, πίστεψε σε εμάς από την πρώτη στιγμή και εμείς με την σειρά μας θα στηρίξουμε την αλυσίδα σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας αποφασίσει να ενταχθεί».

«Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε το ελληνικό σήμα, σε συσκευασίες μη ελληνικών προϊόντων»

Περιγράφοντας την είσοδο στις αλυσίδες του οργανωμένου λιανεμπορίου, αναφέρει ότι το Μενοίκιο έχει να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από το εισαγόμενο γάλα. «Πρόκειται για μία ανεξέλεγκτη διαδρομή. Δεν υφίσταται ο απαιτούμενος μηχανισμός για να ελέγξει τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος, τα οποία πωλούνται ως ελληνικά, ενώ δεν είναι.

«Από την πλευρά μας, εν αντιθέσει με αρκετούς ανταγωνιστές, έχοντας την ελληνική σημαία στις συσκευασίες μας, μπορούμε να αποδείξουμε με κάθε πρόσφορο μέσο, ότι το περιεχόμενο είναι όντως ελληνικό», προσθέτει.

«Το πρόβλημα είναι η παραπλάνηση του καταναλωτή».

«Ουδείς αμφισβητεί ότι το ξένο γάλα, μπορεί να είναι σε κάποιες των περιπτώσεων, καλύτερο ποιοτικά και από το ελληνικό. Το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται όμως στην παραπλάνηση του καταναλωτή. Είναι σημαντικό να γνωρίζει κάθε αγοραστής, τι ακριβώς είναι και από πού προέρχεται αυτό που βάζει στο καλάθι του», σημειώνει.

Κοντά σε Η. Βασίλειο, επαφές με Λουξεμβούργο και Βρυξέλλες

Το ενδιαφέρον των συνεταιριστών του Μενοίκιου και της οικογένειας Μελενεκλή, στρέφεται και στις εξαγωγές. «Ήδη εξάγουμε μικρές ποσότητες, προϊόντων όπως το βιολογικό γιαούρτι, βιολογική φέτα τυρί σχάρας με δυόσμο, καθώς και κατσικίσιο βιολογικό τυρί. Επί του παρόντος προμηθεύουμε καταστήματα delicatessen στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, ενώ βρισκόμαστε σε συζητήσεις για εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, έχουμε πραγματοποιήσει δειγματισμούς στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο».

Τα προϊόντα

Ο συνεταιρισμός παράγει δύο κατηγοριών προϊόντα, τα συμβατικά και τα βιολογικά. Μεταξύ αυτών είναι η βιολογική φέτα, το βιολογικό και συμβατικό κατσικίσιο τυρί. Επιπλέον, τα κατσικίσια και πρόβεια γιαούρτια, συμβατικά και βιολογικά, αλλά και βιολογικό κατσικίσιο κεφίρ και σοκολατούχο γάλα, τυριά σχάρας, φρέσκο κατσικίσιο βούτυρο. «Το προϊόν ωστόσο, το οποίο έχει συστήσει το Μενοίκιο στη μεγαλύτερη μερίδα του καταναλωτικού κοινού, είναι το Φρέσκο Κατσικίσιο Γάλα, απλό και βιολογικό, έξι ημερών», καταλήγει ο κύριος Μελενεκλής.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ