Skip to main content

Μένουμε Θεσσαλονίκη: Ευθύνες στη διοίκηση για τους διαγωνισμούς

Η παράταξη με επικεφαλής τον Γιώργο Ρακκά, πρόκειται για «έμπρακτη απόδειξη για την ολική χρεοκοπία της Διοίκησης Μπουτάρη»

Για σήριαλ κακοδιοίκησης (αν όχι σκανδάλου) κάνει λόγο η δημοτική παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη» αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει στο δήμο Θεσσαλονίκης για τους διαγωνισμούς στην καθαριότητα και τις εργολαβίες (δείτε εδώ).

Όπως σημειώνει η παράταξη με επικεφαλής τον Γιώργο Ρακκά, πρόκειται για «έμπρακτη απόδειξη για την ολική χρεοκοπία της Διοίκησης Μπουτάρη». «Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίζουμε καταστάσεις όπου διενεργούνται διαγωνισμοί με εταιρείες που δεν προσκομίζουν ούτε καν τα πιο υποτυπώδη παραστατικά» υπογραμμίζεται.

Αναλυτικά η τοποθέτηση της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη»:

Η υπόθεση των διαγωνισμών της καθαριότητας που έχει απασχολήσει τόσο πολύ το ελεγκτικό σώμα της περιφέρειας, αλλεπάλληλες συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και τον τύπο αποτελεί πλέον ένα σήριαλ κακοδιοίκησης (αν όχι σκανδάλου), που στέκει ως έμπρακτη απόδειξη για την ολική χρεοκοπία της Διοίκησης Μπουτάρη.

Που είναι, ταυτόχρονα χρεοκοπία πολιτικής ηθικής, αποτελεσματικότητας, και πολιτικής στρατηγικής. Ο Δήμαρχος και η παράταξή του, ανήλθε στο τιμόνι της Θεσσαλονίκης έχοντας ως σημαία του την χρηστή διοίκηση, την αποτελεσματικότητα, και το 'συμμάζεμα' των υπηρεσιών, προκρίνοντας μια λογική εργολαβιών, συμπράξεων δημόσιου τομέα και ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.ο.κ.

Πέντε χρόνια μετά, και μόλις έναν χρόνο μετά την έναρξη της δεύτερης θητείας, πού βρισκόμαστε; Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίζουμε καταστάσεις όπου διενεργούνται διαγωνισμοί με εταιρείες που δεν προσκομίζουν ούτε καν τα πιο υποτυπώδη παραστατικά, που δηλώνουν έδρες φαντάσματα και παραδίδουν έργο το οποίο ουδείς εκ των αρμοδίων  μπορεί να μας υποδείξει υπεύθυνα πού εκτελείται: Εγγυητικές επιστολές χάνονται, άλλοι αντιδήμαρχοι καταπίνουν την γλώσσα τους, και άλλοι εξαπολύουν ιερεμιάδες καταγγέλλοντας δήθεν πολιτικές σκευωρίες. Και ο Δήμαρχος, που τυπικά (αλλά και ουσιαστικά) φέρει την τελική πολιτική ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στον Δήμο του; Απουσιάζει στην Κύπρο, για να παραλάβει τιμητική διάκριση από το κυπριακό Men, ως άνδρας -λέει- της χρονιάς 2015. Γελάν και οι πέτρες...

Ή, θα γελούσαν αν όλα αυτά δεν αφορούσαν στην τοπική αυτοδιοίκηση της πόλης μας. Γιατί τώρα είναι για κλάματα: Η διοίκηση Μπουτάρη όχι μόνον δεν φέρνει το «νέο» στα δημόσια πράγματα της πόλης μας, αλλά επαναλαμβάνει τις χειρότερες στιγμές του παρελθόντος --και μάλιστα μέσα σε μια συγκυρία οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης, προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης και σοβαρής αμφισβήτησης ακόμα και αυτής της ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους και της ακεραιότητας της χώρας μας: Γιατί είμαστε υποχρεωμένοι, ενόσω συμβαίνουν όλα αυτά, να ασχολούμαστε με μια διοίκηση που δεν μπορεί να διασφαλίσει ούτε την υποτυπώδη διαφάνεια στην διενέργεια των διαγωνισμών; Κοινώς, οι άνθρωποι αυτοί είναι τουλάχιστον ανύπαρκτοι απέναντι στις απαιτήσεις του καιρού μας, πραγματικοί νάνοι, και είναι μεγάλη μας δυστυχία που έχουμε να κάνουμε μαζί τους σε τόσο ζοφερούς καιρούς.

Όσο για τα υπόλοιπα, θα αποφανθεί η δικαιοσύνη...

Υ.Γ. Επί της ουσίας: Τα κυκλώματα που έχουν αναπτυχθεί σε αυτούς τους κλάδους (τύφλα να έχει η αποτελεσματικότητα και η διαφάνεια του ιδιωτικού τομέα, που υπερασπίζονται κάποιοι νεοφιλελεύθεροι) είναι συγκεκριμένα. Κάθε διοίκηση, όταν ανέβει στον δημαρχιακό θώκο, έχει να αντιμετωπίσει κατ' αρχάς ένα υπαρξιακό ερώτημα: Είμαι μαζί με αυτό το κατεστημένο ή εναντίον του; Ο Δήμαρχος, έχει ήδη απαντήσει πολλάκις: Είναι με κάθε κατεστημένο.