Skip to main content

Μένουμε Θεσσαλονίκη για δάνειο ΕΤΕπ: Παρασιτική η λογική Μπουτάρη

Δεν μπορούμε να χτίσουμε μια νέα προοπτική για την Ελλάδα, με τις ίδιες λογικές και νοοτροπίες που προκάλεσαν την κατάρρευσή της, λέει η παράταξη

Τους λόγους για τους οποίους καταψήφισε τη σύναψη δανείου του δήμου Θεσσαλονίκης με την ΕΤΕπ, εξαπολύοντας επίθεση κατά της διοίκησης, γνωστοποιεί με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη».

Η παράταξη υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο δάνειο λαμβάνεται για πολιτικούς λόγους, «ως καύσιμο για την ενδοπαραταξιακή ενότητα της διοικούσας παράταξης, και για να μπορέσει αυτή να παρουσιάσει κάποιο έργο (ενδεικτικό, όπως ο κατάλογος των έργων που επισύναψε για την απορρόφηση του δανείου) στις εκλογές του 2019».

Κάνοντας λόγο για «επιβεβαίωση δυστυχώς της ίδιας παρασιτικής λογικής που χαρακτηρίζει εν όλω την Διοίκηση Μπουτάρη», η παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη» εξηγεί: «Από τον σχεδιασμό της απουσιάζει αυτό ακριβώς που χρειάζεται η πόλη: Μια στρατηγική οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και οικολογικής ανασυγκρότησης. Τι να τις κάνουμε τις βιοκλιματικές αναβαθμίσεις; Να τις χαίρονται οι μεσίτες, τα τουριστικά πρακτορεία και η εστίαση; Στο κάτω-κάτω της γραφής, είδαμε και πόσο επιτυχημένη ήταν η βιοκλιματική παρέμβαση στην Πλατεία Χρηματιστηρίου ή στο κτήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης».

«Δυστυχώς, το πολιτικό κατεστημένο αποφασίζει δίχως να διδάσκεται από το πρόσφατο παρελθόν. Και συνεχίζει μια κοντόφθαλμη πολιτική, που μάλιστα αφήνει απέξω το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, για να επικεντρώσει και πάλι σ' έναν ελάχιστο άξονα παρεμβάσεων στον σκληρό πυρήνα του κέντρου. Με αυτά τα δεδομένα, και αν αναλογιστούμε τόσο τις χρόνιες διοικητικές δυσχέρειες του Δήμου (υπεργραφειοκρατικοποίηση των υπηρεσιών, κυριαρχία αρτηριοσκληρωτικών νοοτροπιών που ενταφιάζουν την αποτελεσματικότητά τους κ.ο.κ.) καθώς και τις μελλοντικές δημοσιονομικές δυσχέρειες (μείωση εσόδων, καταλογισμός απαλλοτριώσεων) γίνεται σαφές ότι η δανειοδότηση αποτελεί μια κίνηση υψηλού ρίσκου, και ταυτόχρονα χαμηλής πραγματικής ωφέλειας για την κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Εκτός αν με την έννοια "κοινωνία" εννοούμε την μειοψηφία των μεγάλων τουριστικών και κτηματομεσιτικών συμφερόντων», τονίζει η δημοτική παράταξη.

Ως εκ τούτου, καταλήγει η ανακοίνωση, «καταψηφίσαμε την πρόταση της Διοίκησης επαναλαμβάνοντας ξανά ότι δεν μπορούμε να χτίσουμε μια νέα προοπτική για την Ελλάδα, με τις ίδιες λογικές και νοοτροπίες που προκάλεσαν την κατάρρευσή της».