Skip to main content

Μένουμε Θεσσαλονίκη για Σέιχ Σου: Το δάσος σώζεται και μπορεί να αναβαθμιστεί

Η δημοτική παράταξη Μένουμε Θεσσαλονίκη σχεδιάζει να οργανώσει σημειακές φυτεύσεις τους επόμενους μήνες στο περιαστικό δάσος.

Για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης μίλησε χθες κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου ο βιολόγος Δ. Μπούσμπουρας ως συντονιστής της οικολογικής ομάδας εργασίας του Μένουμε Θεσσαλονίκη.

«Κυκλοφορεί συχνά στα έντυπα και τα ηλεκτρονικά μέσα της πόλης ότι το δάσος πεθαίνει, κι αυτό δεν είναι μια εικόνα που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», είπε ο Δ. Μπούσμπουρας.

«Η πεύκη δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα με το φλοιοφάγο έντομο που αναπτύχθηκε», συνέχισε, «αλλά έτσι πλήττονται τα δασικά πάρκα που βρίσκονται σε μονοκαλλιέργεια, και άρα χαρακτηρίζονται από χαμηλό βαθμό βιοποικιλότητας», μιλώντας για την τεχνητή δημιουργία του Περιαστικού Δάσους. 

Όμως, σύμφωνα με τον Δ. Μπούσμπουρα, υπάρχουν και θετικά μηνύματα: «Ήδη στον υπο-όροφο του δάσους διαπιστώνουμε ότι έχουν αναπτυχθεί θαμνώδη είδη, στα οποία βρίσκουν καταφύγιο και πολλά πουλιά, τα οποία είναι ανταγωνιστές των εντόμων. Κάτι που μας δείχνει και τον χαρακτήρα που πρέπει να έχουν και οι δικές μας παρεμβάσεις. Μπορούμε προσανατολιστούμε στην φύτευση οπωροφόρων και φυλλοβόλων για να εμπλουτίσουμε το δάσος. Θα πρέπει όμως να εγκαταλείψουμε κάθε ιδέα, να εκμεταλλευτούμε την εξάπλωση του εντόμου και τις εκτεταμένες κοπές ως πρόσχημα για να επεκτείνουμε το ανθρώπινο αποτύπωμα στο δάσος, και να κάνουμε παρεμβάσεις σαν αυτές που κατά καιρούς έχουν συζητηθεί για αναψυκτήρια και άλλα τέτοια τινά. Η οικολογική αξία που έχει το περιαστικό δάσος για την Θεσσαλονίκη έγκειται στο ότι έχουμε αποφύγει αυτού του είδους την «αξιοποίηση» που σηματοδοτεί την περαιτέρω υποχώρηση της φύσης».

Η δημοτική παράταξη Μένουμε Θεσσαλονίκη σχεδιάζει να οργανώσει σημειακές φυτεύσεις τους επόμενους μήνες.

«Με την άδεια των αρμόδιων υπηρεσιών, θα επιδιώξουμε την κινητοποίηση των πολιτών οργανώνοντας εθελοντικές δενδροφυτεύσεις, ενώ παράλληλα προχωρούμε και στην δημιουργία ενός κύκλου επιστημόνων που θα πλαισιώσει την προσπάθεια με τις ειδικές τους γνώσεις. Καλούμε τον Δήμο Θεσσαλονίκης, να ακολουθήσει το παράδειγμα, και να ενεργοποιήσει το εθελοντικό κίνημα υλοποιώντας παρόμοιες πολιτικές. Δεν είναι μόνο για το δάσος η ωφέλεια, αλλά με τέτοιες δράσεις εισηγούμαστε στην τοπική κοινωνία και μια σχέση με την φύση πιο ισορροπημένη. Η περιαστική φύση είναι σωτήρια για την Θεσσαλονίκη», κατέληξε, «αφού η ύπαρξή της βάζει εκ των πραγμάτων φραγμούς στην αλόγιστη επέκταση του δομημένου περιβάλλοντος και του τσιμέντου. Γι’ αυτό η πόλη αντέχει από οικολογικής σκοπιάς, αν και έχει, ως γνωστόν, μεγάλο έλλειμμα πρασίνου ανά κάτοικο», τόνισε.

Στις μέρες που ακολουθούν, θα δημοσιοποιηθεί μια λεπτομερής έκθεση του Μένουμε Θεσσαλονίκη για το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, και της πρωτοβουλίας που θα αναλάβουμε σε αυτό.