Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020
x

ΜΕΝΟΥΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:«ΟΧΙ» ΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ

Αντίθετη στη σύναψη «μνημονίου συνεργασίας» μεταξύ της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Δήμου Θεσσαλονίκης δηλώνει η παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη».

Την αντίθεσή της στην σύναψη «μνημονίου συνεργασίας» μεταξύ της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Δήμου Θεσσαλονίκης εκφράζει η παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη».

Όπως αναφέρει στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο που θα ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα, μεταξύ των 36 θεμάτων που βρίσκονται στην τακτική ημερήσια διάταξη βρίσκεται και ένα θέμα με το οποίο προτείνεται η ψήφιση «μνημονίου συνεργασίας» μεταξύ της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την παράταξη, με πρόσχημα την ανάπτυξη «εργαλείων πολιτικής» για την ανθεκτικότητα, η Παγκόσμια Τράπεζα έρχεται στην πόλη μας με πραγματικό στόχο να εγκαινιάσει την (κερδοσκοπική) «αξιοποίηση» του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, και ευρύτερα του Θερμαϊκού.

«Ένα ευαίσθητο οικοσύστημα, μια κεφαλαιώδους σημασίας για την πόλη μας σχέση του αστικού ιστού με την θάλασσα, σχεδιάζεται να γίνει αντικείμενο «εκμετάλλευσης», με τους όρους που εισηγείται η Παγκόσμια Τράπεζα αντίστοιχες «εκμεταλλεύσεις» σε ολόκληρο τον πλανήτη -και με γνωστά τα αποτελέσματα για τον άνθρωπο, την κοινωνία του, αλλά και το περιβάλλον», αναφέρει η ανακοίνωση, τονίζοντας ότι την ίδια στιγμή, που η Θεσσαλονίκη διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στα Βαλκάνια, αλλά και μια έντονη παράδοση στις επιστήμες του τοπίου, «η διοίκηση Μπουτάρη παρακάμπτει όλο αυτό το τοπικό δυναμικό, και φέρνει τους τεχνοκράτες της Παγκόσμιας Τράπεζας να μοιράσουν "χάνδρες στους ιθαγενείς"».

Σύμφωνα με την παράταξη, αν επιβληθεί μια αντίληψη της οποίας μοναδικό μέτρο και κριτήριο πολιτικής θα είναι η μεγιστοποίηση του οικονομικού αποτελέσματος και των κερδών, τότε η πόλη θα κινδυνέψει να χάσει όλα τα δημόσια αγαθά της, και κυρίως το υπέρτατο πολιτιστικό της αγαθό, την ταυτότητα και την φυσιογνωμία της.

«Όπως συνέβη και με άλλες μεσογειακές πόλεις της Ευρώπης που παλιότερα υπέκυψαν στον ολοκληρωτισμό των αγορών, και που τώρα κινητοποιούνται για να σώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί από την επέλασή του (λέγε με Βαρκελώνη)», τονίζει.

«Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης πρέπει να ενημερωθούν, ώστε να καταλάβουν τι διακυβεύεται και να κινητοποιηθούν ενάντια σε αυτήν την προοπτική. Γιατί η Διοίκηση, με την αξιοποίηση της πλειοψηφίας της στο σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, ποντάρει ακριβώς στην  αδιαφορία των πολιτών για τα δημοτικά τεκταινόμενα, ώστε να δεσμεύσει το μέλλον της πόλης προς την κατεύθυνση που εξηγήσαμε, για μια περίοδο που υπερβαίνει κατά πολύ την θητεία της. Αναμφίβολα, πρόκειται μια τακτική που στηρίζεται ακριβώς στην απάθεια, την απελπισία και την αποχή της πλειονότητας των πολιτών από τα κοινά, προκειμένου να προωθήσει μια ατζέντα παγκοσμιοποιητική, που είναι απολύτως ταυτισμένη με τις πολιτικές και τις οικονομικές ελίτ της πόλης, και ολότελα ξένη ως προς την λαϊκή πλειοψηφία της», καταλήγει η ανακοίνωση.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ