Skip to main content

#ΜένουμεΣπίτι: Επτά τρόποι για να κρατήσουμε τα παιδιά απασχολημένα

Δείτε μερικά πράγματα τα οποία μπορείτε να κάνετε για να εξασφαλίσετε ότι η... βαρεμάρα στο σπίτι, εν καιρώ κορωνοϊού, δεν θα έρθει τόσο γρήγορα.

Με τα σχολεία σε όλη τη χώρα κλειστά για το προσεχές διάστημα λόγω κορωνοϊού, πολλοί από εμάς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το να έχουμε τα παιδιά μας στο σπίτι όλο το εικοσιτετράωρο.

Και αυτό ορισμένες φορές μπορεί να αποδειχθεί χαοτικό.

Δείτε μερικά πράγματα, τα οποία συγκέντρωσε το SheerLuxe και τα οποία να κάνετε για να εξασφαλίσετε ότι η... βαρεμάρα στο σπίτι δεν θα έρθει τόσο γρήγορα.

Οργανώστε την ημέρα σας

Χωρίς τη δομή μιας ημέρας στο σχολείοκαι την επικοινωνία με τους συνομήλικούς τους, τα κίνητρα και η ενέργεια των παιδιών μπορούν σύντομα να μειωθούν. Δημιουργήστε ένα χρονοδιάγραμμα που θα λειτουργεί τόσο για εσάς όσο και για το παιδί σας, καλύπτοντας τα θέματά τους και τον δικό σας φόρτο εργασίας.

Χωρίστε τις περιόδους εργασίας και διαβάσματος με διαλείμματα. Βεβαιωθείτε ότι εσείς και το παιδί σας είστε ενεργοί: φάτε τα γεύματα σας σε κατάλληλους χρόνους και έχετε συνομιλίες εκτός διαδικτύου.

Τέλος, ορίστε μια ώρα που τελειώνει επίσημα η ημέρα εργασίας / σχολική ημέρα και ο οικογενειακός χρόνος μπορεί να επαναληφθεί κανονικά.

Μείνετε ενεργοί

Ο περιορισμός στο σπίτι σημαίνει ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ να συνεχίζετε να παραμένετε υγιείς και θετικοί.

Αφιερώστε λίγο χρόνο - έως 30 λεπτά - με το παιδί σας για να γυμναστείτε, ακόμη και χωρίς εξοπλισμό.

Διαβάστε

Ανησυχείτε ότι η ίδια συλλογή βιβλίων στο σπίτι θα καταντήσει βαρετή; Ή μήπως ότι τα μικρότερα παιδιά πρέπει να αναπτύξουν και να εξασκήσουν  την ανάγνωσή τους καλύτερα;

Υπάρχουν αρκετές σελίδες στο διαδίκτυο που προσφέρουν δωρεάν ψηφιακά βιβλία (ebooks) για παιδια όλων των ηλικιών.

Ενδεικτικά, δείτε εδώ και εδώ.

Βελτιώστε τη γραφή

Για τα παιδιά ηλικίας 3-11 ετών, είναι μια κρίσιμη στιγμή για να αναπτύξουν ικανότητες ανάγνωσης, γραφής και αριθμητικής. Αν το γράψιμο είναι το κύριο μέλημά σας, μεταβείτε σε ηλεκτρονικούς πόρους για να βοηθήσετε τα παιδιά να το εξασκήσουν μακριά από την τάξη.

Δείτε ενδεικτικά εδώ και εδώ.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, προτείνετε να αρχίσουν να διατηρούν ένα ημερολόγιο κατά τη διάρκεια του χρόνου τους στο σπίτι.

Παίξτε με τους αριθμούς

Αν νομίζετε ότι έχετε τακτοποιήσει την ανάγνωση και τη γραφή, η αριθμητική μπορεί να είναι κάτι που χρήζει κάποιας πρακτικής.

Ευτυχώς, οι ηλεκτρονικοί πόροι έχουν προχωρήσει πολύ και υπάρχουν πολλές εφαρμογές που βοηθούν τα μικρότερα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους. Η εφαρμογή «10 λεπτά την Ημέρα» επιτρέπει στα παιδιά να ασκούν τα χρονοδιαγράμματα τους μέσω συναρπαστικών αγώνων αυτοκινήτων: όσο πιο γρήγορα θα λύσετε τις ερωτήσεις, τόσο πιο γρήγορα θα περάσει το αυτοκίνητό σας στη γραμμή τερματισμού.

Κατεβάστε εδώ.

Παίξτε παιχνίδια

Είτε πρόκειται για επιτραπέζια παιχνίδια είτε για κάτι λίγο πιο σωματικό, διαφοροποιήστε τον χρόνο παιχνιδιού παρουσιάζοντας κάτι διασκεδαστικό. Δοκιμάστε να δημιουργήσετε ένα κυνήγι θησαυρού στο σπίτι, τοποθετώντας διάφορες ενδείξεις στο σπίτι που οδηγούν σε ένα βραβείο.

Αν είστε αρκετά τυχεροί και έχετε πρόσβαση σε υπαίθριο χώρο, φτιάξτε μια διαδρομή με εμπόδια με ό,τι διαθέσιμο εξοπλισμό έχετε.

Μαγειρέψτε

Τις επόμενες εβδομάδες ή ακόμη και μήνες, είναι πολύ πιθανό ότι όλοι θα τρώμε περισσότερα σπιτικά φαγητά. Με αυτό κατά νου, τώρα μπορεί να είναι η ώρα να διδάξετε στα μικρότερα παιδιά πώς να φτιάξουν μερικά βασικά γεύματα: σκεφτείτε την ομελέτα, ή  ακόμη και την σπιτική πίτσα.

Ακόμη, αντιμετωπίστε τις ώρες φαγητού ως μια ευκαιρία για τα παιδιά να ασκήσουν θετικές κοινωνικές συνήθειες και καλή επικοινωνία - αυτό σημαίνει όχι σε τηλέφωνα, τηλεόραση ή άλλα πράγματα που αποσπούν την προσοχή.