Skip to main content

ΜέΡΑ25: Η συμφωνία στον ΟΟΣΑ μεγεθύνει τη φοροδιαφυγή των Amazon και ΣΙΑ

Σύμφωνα με το κοινοβουλευτικό κόμμα της αριστεράς «η συμφωνία στον ΟΟΣΑ νομιμοποιεί και μεγεθύνει αντί να περιορίζει τη φοροδιαφυγή»

Το ΜέΡΑ25 αναφερόμενο στη συμφωνία για τη φορολόγηση των πολυεθνικών, υποστηρίζει ότι «όποιες πολιτικές δυνάμεις χαιρετίζουν τη συμφωνία στον ΟΟΣΑ ως «κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση», είτε δεν κατάλαβαν, είτε είναι συνειδητές θεραπαινίδες των Άμαζον και ΣΙΑ». Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «πέρσι, το 2020, τα έσοδα της Amazon στην ΕΕ ανήλθαν στα 44 δισ. ευρώ από τα οποία η Amazon κατέβαλε φόρο ακριβώς μηδέν!» και προσθέτει ότι και με την συμφωνία στον ΟΟΣΑ πάλι μηδενικό φόρο θα έχει.

Το ΜέΡΑ25 επικαλείται το κείμενο της συμφωνίας το οποίο, «αναφέρει ρητά τα εξής:

Ο φόρος του 15% επιβάλλεται μόνο στο 20% μέρους μόνο των κερδών που έχουν οι αμερικανικοί κολοσσοί διεθνώς (π.χ. στην ΕΕ). Στην συνέχεια, αναφέρει:

1. Ποιο είναι αυτό το μέρος των κερδών τους του οποίου μόνο το 20% φορολογείται;

2. Απάντηση: Έσοδα που ξεπερνούν τα κόστη κατά τουλάχιστον 10% - δηλαδή φορολογείται μόνο περιθώριο κέρδους άνω του 10%

3. Απόδειξη ότι, και να ίσχυε πέρσι η συμφωνία ΟΟΣΑ, η Amazon δεν θα πλήρωνε τίποτα: Πέρσι, η εταιρεία είχε δηλώσει περιθώριο κέρδους 6,5% - δηλαδή κάτω του 10%. Αν το κάνει αυτό και τώρα, που έχει και ισχυρότερο λόγο να το κάνει, πάλι θα καταβάλει μηδενικό φόρο.

Το ΜέΡΑ25 θέτει το ερώτημα γιατί μιλά για μεγέθυνση της φοροδιαφυγής και το ίδιο δίνει την απάντηση:

«Επειδή η συμφωνία στον ΟΟΣΑ περιέχει και μια δέσμευση των κρατών που την υπέγραψαν: Με αντάλλαγμα αυτή την, δήθεν φορολόγηση των κερδών κολοσσών όπως η Amazon, κράτη-μέλη που έχουν μονομερώς εισάγει φόρο επί του τζίρου των Amazon και ΣΙΑ (π.χ. Βρετανία, Γαλλία) δεσμεύονται να τον καταργήσουν! Συμφώνησαν δηλαδή να απαλλάξουν τους κολοσσούς από πραγματικούς έμμεσους φόρους (επί του τζίρου) με αντάλλαγμα ανύπαρκτους άμεσους φόρους (επί των κερδών).

Στο ερώτημα τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα, η απάντηση του ΜέΡΑ25 είναι:

«Το ΜέΡΑ25 προτείνει από το 2018 εισαγωγή φόρου επί του τζίρου των Amazon και ΣΙΑ όπως εκείνον της Βρετανίας, Γαλλίας. Τόσο η κυβέρνηση Τσίπρα όσο και η «Μητσοτάκης ΑΕ» δεν μας απαντούσαν. Τώρα, η συμφωνία που υπέγραψαν - και την οποία διατυμπανίζουν ως «προοδευτική» ο ΣΥΡΙΖΑ κι ως «σημαντική πρόοδο» η ΝΔ - του δίνουν το άλλοθι να πουν ότι είναι δεμένα τα χέρια τους και δεν μπορούν να εισάγουν τον λογικό φόρο που προτείνει το ΜέΡΑ25».