Skip to main content

«Μέρες του ‘79 στη Θεσσαλονίκη»: Το νέο βιβλίο του Δημήτρη Κατσαντώνη

Από τις εκδόσεις Επίκεντρο το νέο του βιβλίο του συγγραφέα, Δημήτρη Κατσαντώνη, με τίτλο «Μέρες του’79, στη Θεσσαλονίκη».

Τα μάτια ενός νέου, που έρχεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και την ερωτεύεται κεραυνοβόλα και χαίρεται επειδή πιστεύει ότι «ευνοϊκοί είναι οι καιροί, κατάλληλος ο τόπος» για μια μεγάλη κοινωνική αλλαγή, θαμπώνονται από την ανάδυση μιας νέας πραγματικότητας. Ένας νέος που παθιάζεται και διαψεύδεται, χωρίς ποτέ να πάψει να ζει τους καιρούς του, βιώνει το Παρόν ως Ιστορία.

Ο συγγραφέας Δημήτρης Κατσαντώνης, παιδί της Μεταπολίτευσης, με το νέο του βιβλίο «Μέρες του’79, στη Θεσσαλονίκη» (εκδόσεις Επίκεντρο), δίνει συνέχεια στο τρομερό, όπως αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση, καλοκαίρι του ’74 που χαρακτήρισε μια εποχή έκρηξης προσδοκιών και ανιχνεύει τις πηγές διαμόρφωσης της θρυλικής και αντιφατικής δεκαετίας του ΄80. Ιστορικά διαστήματα, τα οποία αφήνει σχεδόν ανέγγιχτα η σύγχρονη λογοτεχνική μας παραγωγή - ίσως επειδή νιώθουμε ότι ακόμα είμαστε μέσα στον ίδιο ιστορικό κύκλο, σημειώνεται.

Ως φόντο του βιβλίου, που αποτελεί μέρος μιας άτυπης τριλογίας για τη Μεταπολίτευση, λειτουργεί η πόλη της Θεσσαλονίκης και το ισχυρό, πολυπληθές φοιτητικό κίνημα της εποχής.

«Μέσα από μια τοιχογραφία εποχής και από μια περιήγηση σε πινακοθήκη συναρπαστικών, και σήμερα ίσως λησμονημένων, χαρακτήρων οι «Μέρες του’79» διαμορφώνουν ένα συγγραφικό σύμπαν που προοιωνίζεται τις επόμενες δεκαετίες της ελληνικής κοινωνίας. Προσωπικές αγωνίες, συλλογικές δράσεις και παράδοξοι ή καταδικασμένοι έρωτες σκιαγραφούν μια κοινωνία ανικανοποίητη, αλλά μεστή από ελπίδες για "κάτι άλλο"», τονίζεται.

Ο ίδιος ο συγγραφέας δηλώνει ότι η ουσία του βιβλίου συνοψίζεται στη φράση του Μάρκου Αυρηλίου, που προτάσσεται ως εισαγωγική ρήση στο κυρίως κείμενο: «Να έχεις πάντα στο νου σου ότι κανείς αξίζει, όσο αξίζουν αυτά για τα οποία αγωνίστηκε».