Skip to main content

Μέριμνα για τους μοναχούς

Πιο κοντά στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης οι μοναχοί του Αγίου Όρους μέσω της τηλεϊατρικής .

Πιο κοντά στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης οι μοναχοί του Αγίου Όρους μέσω της τηλεϊατρικής
  

Άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας έχουν αποκτήσει οι μοναχοί του Αγίου Όρους, καθώς η τηλεϊατρική τους φέρνει πιο κοντά στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, εξασφαλίζοντας τους εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες.

 

 Εδώ και τρεις μήνες λειτουργεί στο Κέντρο Υγείας στις Καρυές σύστημα τηλεϊατρικής μέσω του οποίου τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβάλλονται οι μοναχοί μεταβιβάζονται μέσω του Διαδικτύου στην Καρδιολογική Κλινική του «Ιπποκρατείου» νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

 

«Εκεί, γιατροί εξειδικευμένων ειδικοτήτων μελετούν προσεκτικά τις εξετάσεις, συμμετέχουν σε ιατρικό συμβούλιο με τον αγροτικό γιατρό του Κέντρου Υγείας και παρέχουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις για τη θεραπευτική αγωγή», αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο γραμματέας της Καρδιολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, Χαράλαμπος Καρβούνης. Το σύστημα, που αποτελείται από δύο ηλεκτροκαρδιογράφους, ένα πιεσόμετρο και μια συσκευή μέτρησης του σακχάρου του αίματος, δώρισε στο Άγιον Όρος η Καρδιολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος.


«Η χρησιμότητα του συστήματος είναι μεγάλη και έχει διαπιστωθεί από τη μέχρι στιγμής λειτουργία του, καθώς οι μοναχοί της Αθωνικής πολιτείας είναι απομονωμένοι, πολλοί από αυτούς είναι ηλικιωμένοι και έχουν ανάγκη ιατρικής παρακολούθησης», σημειώνει ο κ. Καρβούνης και επισημαίνει ότι εξετάζεται η επέκτασή του και στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και «Παπανικολάου».

 

Τα πρώτα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν στην ημερίδα που διοργανώνει την ερχόμενη Παρασκευή (09-10-2009) στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης η αντιδημαρχία κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας των Κέντρων Προληπτικής Ιατρικής στα ΚΑΠΗ του Δήμου με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας.