Skip to main content

Μέρκελ: Απείλησε με κυρώσεις τη Λευκορωσία εάν δεν απελευθερωθεί ο Προτάσεβιτς

«Θα γίνει εντατική συζήτηση για την Λευκορωσία. Για την άνευ προηγουμένου συμπεριφορά των αρχών της Λευκορωσίας», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Με επιβολή περαιτέρω ευρωπαϊκών κυρώσεων απείλησε το καθεστώς της Λευκορωσίας η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, ζητώντας ταυτόχρονα την άμεση απελευθέρωση του αντιφρονούντος δημοσιογράφου Ρόμαν Προτασέβιτς και της συντρόφου του Σοφία Σαπέγκα.

Αναφερόμενη στην αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair που εκτελούσε την πτήση Αθήνα - Βίλνιους, η κυρία Μέρκελ έκανε λόγο για «άνευ προηγουμένου» συμπεριφορά των λευκορωσικών αρχών.

«Θα γίνει εντατική συζήτηση για την Λευκορωσία. Για την άνευ προηγουμένου συμπεριφορά των αρχών της Λευκορωσίας. Είδαμε μια αναγκαστική προσγείωση, η οποία οδήγησε στη σύλληψη του αντιφρονούντος Ρόμαν Προτασέβιτς. Ο Ρόμαν Προτασέβιτς πρέπει να αφεθεί αμέσως ελεύθερος. Όλες οι άλλες εξηγήσεις για την προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair είναι απολύτως αναξιόπιστες. Το ίδιο ισχύει και για την σύντροφό του Σοφία Σαπέγκα», δήλωσε η κυρία Μέρκελ προσερχόμενη νωρίτερα απόψε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα θα συζητηθούν και ενδεχόμενα περαιτέρω μέτρα που μπορούν να αναληφθούν σε βάρος της Λευκορωσίας, ως ενιαία ευρωπαϊκή αντίδραση. «Σε αυτά περιλαμβάνονται οι περαιτέρω υπαγωγές σε λίστες (κυρώσεων). Ο Λουκασένκο βρίσκεται ήδη σε λίστα. Επίσης η η άρνηση των πτήσεων στην λευκορωσική αεροπορική εταιρία και βέβαια μια διεθνής έρευνα και η απελευθέρωση των συλληφθέντων», διευκρίνισε η Καγκελάριος.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας κάλεσε στο υπουργείο τον Λευκορώσο πρέσβη στο Βερολίνο Ντένις Σιντορένκο. Οι μέχρι τώρα εξηγήσεις του Μινσκ είναι «παράξενες και αναξιόπιστες», ανακοίνωσε κατόπιν το υπουργείο και ζήτησε «σαφήνεια σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Ρόμαν Προτασέβιτς και άμεση απελευθέρωση τόσο του ίδιου όσο και της συντρόφου του».