Skip to main content

Μέρκελ: Εφικτή η αναβολή του Brexit, αλλά τα περιθώρια έχουν στενέψει

Δεν έχουμε εγκαταλείψει τον στόχο μιας συντεταγμένης εξόδου, αλλά τα χθεσινά γεγονότα σημαίνουν ότι οι επιλογές έχουν στενέψει, είπε η Μέρκελ.

Πιο διαλλακτική συγκριτικά με άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σήμερα, στον απόηχο της χθεσινής καταψήφισης της συμφωνίας για το Brexit από το βρετανικό κοινοβούλιο. Αισιόδοξη μεν ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα δώσουν το «πράσινο φως» για μία παράταση του Άρθρου 50, η Μέρκελ αναγνώρισε σε κάθε περίπτωση ότι οι επιλογές πλέον για τη Βρετανία έχουν στενέψει.  

«Δεν έχουμε εγκαταλείψει τον στόχο μιας συντεταγμένης εξόδου, αλλά τα χθεσινά γεγονότα σημαίνουν ότι οι επιλογές έχουν στενέψει», δήλωσε, προσθέτοντας ότι θα είναι σε θέση να πει πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα μόνο μετά τις επόμενες ψηφοφορίες στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Κοινοτητές πηγές δήλωσαν ωστόσο στην Guardian ότι η Γερμανίδα καγκελάριος εκτιμά ότι μία αναβολή του Brexit έως τα τέλη του Ιουνίου είναι εφικτή.
Η Συμφωνία Αποχώρησης απορρίφθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο με 391 ψήφους κατά και 242 υπέρ, κυρίως λόγω της αντίστασης που πρόβαλαν οι ευρωσκεπτικιστές στο Συντηρητικό Κόμμα της Μέι στο τροποποιημένο κείμενο το οποίο προέκυψε από τις συνομιλίες της τελευταίας στιγμής με την Ε.Ε.

Απόψε το βρετανικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει εκ νέου εάν επιθυμεί την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. με συμφωνία ή χωρίς. Εφόσον οι βουλευτές απορρίψουν το ενδεχόμενο της άτακτης εξόδου, αύριο θα ψηφίσουν ξανά για την προοπτική μίας μικρής παράτασης του Άρθρου 50.