Skip to main content

Μέρκελ: Ευπρόσδεκτο το ρωσικό εμβόλιο εάν εγκριθεί από τον ΕΜΑ

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως όλα τα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών και κινεζικών, είναι ευπρόσδεκτα εάν έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ.

Όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) είναι ευπρόσδεκτα, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών και κινεζικών εμβολίων, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Σε τηλεοπτική της συνέντευξη, η Μέρκελ καλωσόρισε τα καλά στοιχεία από τις δοκιμές για την αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου Sputnik V και πρόσθεσε:

«Κάθε εμβόλιο που έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων είναι ευπρόσδεκτο. Έχω μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο για αυτό. Είδαμε καλά δεδομένα σήμερα [σχετικά με το ρωσικό εμβόλιο. Κάθε εμβόλιο είναι ευπρόσδεκτο στην ΕΕ, εφόσον έχει εγκριθεί από τον EMA» δήλωσε.

Νωρίτερα, η Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία θα έχει εμβολιάσει 10 εκατομμύρια ανθρώπους κατά του νέου κορωνοϊού μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου. Είπε επίσης ότι θα εξεταστεί εάν αυτοί που αρνούνται τον εμβολιασμό θα πρέπει σε κάποιο στάδιο να αντιμετωπίσουν περιορισμούς.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, με βάση τον αριθμό των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων COVID-19, 21 ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου (δηλαδή την ημέρα που θα λάμβαναν τη δεύτερη δόση), καταγράφηκε ως 91,6% (με διαστήματα εμπιστοσύνης 85.6 –95.2).

Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής δείχνουν ισχυρή προστασία - και μεγαλύτερη από 87% -σε όλες τις ηλικιακές ομάδες των συμμετεχόντων ανεξαρτήτως φύλου.

Αυτή η ενδιάμεση έκθεση των δεδομένων φάσης ΙΙΙ που παρουσιάζονται περιλαμβάνει αποτελέσματα για περισσότερους από 20.000 συμμετέχοντες, εκ των οποίων 75% έλαβαν το εμβόλιο.

Πιο συγκεκριμένα

• Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 91,8% (67.1 - 98.3) σε συμμετέχοντες ηλικίας άνω των 60 ετών.

• Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι μέτριας ή σοβαρής λοίμωξης από τη νόσο του COVID-19 ήταν 100% (94.4 – 100).

• Από τη 15η έως την 21η ημέρα μετά την πρώτη δόση, η αποτελεσματικότητα ήταν 73,6%, και μετά από την ημέρα 21, η αποτελεσματικότητα ήταν 100%.