Skip to main content

Μέρκελ: «Κακή μέρα για τη δημοκρατία» το αποτέλεσμα στη Θουριγγία

Η κατάσταση περιγράφεται ως πολιτικός σεισμός, καθώς τα κυρίαρχα κόμματα πάντα αρνούνταν να κάνουν συμφωνίες με την AfD.

«Ασυγχώρητη» χαρακτήρισε η Γερμανίδα καγκελαρίας Άγκελα Μέρκελ την εκλογή του Τόμας Κέμεριχ στο αξίωμα του πρωθυπουργού της Θουριγγίας με τις ψήφους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), επιμένοντας μάλιστα ότι πρέπει να ανατραπεί.

Η κατάσταση περιγράφεται ως πολιτικός σεισμός, καθώς τα κυρίαρχα κόμματα πάντα αρνούνταν να κάνουν συμφωνίες με την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).  

«Το αποτέλεσμα πρέπει να αντιστραφεί», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Άγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο επίσκεψης στη Νότια Αφρική και χαρακτήρισε τις εκλογές «μια κακή μέρα για δημοκρατία».

«Ήταν μία κακή μέρα για τη δημοκρατία, μια μέρα που έσπασε τη μακρά και υπερήφανη παράδοση των αξιών του CDU. Αυτό δεν είναι σύμφωνο σε καμία περίπτωση σύμφωνο με αυτό που σκέφτεται το CDU, με τον τρόπο που έχουμε ενεργήσει από τη δημιουργία του κόμματός μας», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Το Σάββατο, έπειτα από απαίτηση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), θα συγκληθεί στην καγκελαρία η κυβερνητική επιτροπή, με τις ηγεσίες των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού σε κατάσταση διαχείρισης κρίσης, μεταδίδει το naftemporiki.gr. Το μέλλον του «μεγάλου» συνασπισμού τέθηκε ήδη εν αμφιβόλω από τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς (SPD), ο οποίος προειδοποίησε ότι οι εξελίξεις στη Θουριγγία θα έχουν συνέπειες σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Πολλοί άλλοι πολιτικοί έχουν επίσης καλέσει τον Κέμεριχ να παραιτηθεί και να διεξαχθούν νέες εκλογές στη Θουριγγία, μεταξύ των οποίων και η επικεφαλής του CDU Ανεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ.