Skip to main content

Κορωνοϊός-Μέρκελ: Ο αριθμός των θανάτων είναι απαράδεκτος

Η Καγκελάριος πρόσθεσε πως μέτρα όπως η διατήρηση απόστασης και η μάσκα μπορεί να φαίνονται «απάνθρωπα», αλλά «δεν είναι κάτι που θα καταστρέψει ζωές»

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε με τον πιο εμφατικό τρόπο πως ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό στη Γερμανία είναι «απαράδεκτος». Ωστόσο, άνοιξε μια χαραμάδα αισιοδοξίας λέγοντας πως οι κάτοικοι της χώρας θα μπορούσαν να είναι περήφανοι για αυτό που είχαν επιτύχει και τώρα υπήρχε «φως στο τέλος του τούνελ».

Η κυρία Μέρκελ πρόσθεσε πως μέτρα όπως η διατήρηση της απόστασης και η μάσκα μπορεί να φαίνονται «απάνθρωπα», αλλά «δεν είναι κάτι που θα καταστρέψει τη ζωή μας». Είπε πως πρέπει να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο όλες οι επαφές ακόμη και κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων, και πρότεινε ένα προηγούμενο διάλειμμα για τα Χριστούγεννα, ακολουθούμενο από ένα σφιχτό lockdown με τον ερχομό του νέου έτος, το οποίο θα συνεπαγόταν το κλείσιμο σχολείων, χώρων εργασίας και μη απαραίτητων καταστημάτων.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος επαίνεσε την επιστημονική περιέργεια και το δημιουργικό πνεύμα της επιστημονικής κοινότητας που έφερε τα εμβόλια. «Οι καλύτεροι επιστήμονες στον κόσμο μάς δείχνουν για τι είναι ικανοί οι άνθρωποι».

Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που χρειάζεται να έχουν οι Γερμανοί τους επόμενους μήνες, επέμεινε, είναι «η ανθεκτικότητα, η δημιουργικότητα και η ικανότητα να κοιτάξουμε πέρα από την κανονική ζώνη για να συνεργαστούμε». Αναγνώρισε ωστόσο πως όλοι βιώνουν συναισθηματικές αυξομειώσεις.

Παρά το απαγορευτικό οι ημερήσιοι  θάνατοι σημείωσαν αύξηση- ρεκόρ. Σύμφωνα με τη νεότερη καταμέτρηση του Πανεπιστημίου John Hopkins, στη Γερμανία το τελευταίο 24ωρο έχασαν την ζωή τους από Covid-19 568 ασθενείς, με τις συνολικές απώλειες στη χώρα να ανέρχονται στις 20.002.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση από την έναρξη της πανδημίας, ξεπερνώντας το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ που είχε καταγραφεί στα μέσα Απριλίου με 510 νεκρούς.

Το συμπέρασμά της Καγκελαρίου, φυσικός η ίδια, ήταν ότι ο αριθμός των επαφών είναι «πολύ υψηλός» και ζήτησε εμπιστοσύνη στην επιστημονική κοινότητα η οποία «μας καθογηγεί με τη γνώση της».