Skip to main content

Μέρκελ: Σε επεξεργασία σχέδιο για την κλιμακωτή άρση του lockdown

Κλιμακωτό σχέδιο τριών σταδίων για την άρση των περιορισμών για τον κορωνοϊό που συνδέονται με αυξημένα τεστ επεξεργάζεται η Γερμανία καγκελάριος.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επεξεργάζεται ένα κλιμακωτό σχέδιο τριών σταδίων για την άρση των περιορισμών για τον κορωνοϊό που συνδέονται με αυξημένα τεστ, είπε σε συνεδρίαση της επιτροπής ηγεσίας των Χριστιανοδημοκρατών, σύμφωνα με δύο συμμετέχοντες.

Η κ. Μέρκελ θέλει να ανοίξει ξανά τμήματα της κοινωνίας ξεκινώντας με την επέκταση του αριθμού των προσωπικών επαφών, ακολουθούμενα από σχολεία και επαγγελματικά κολέγια και κατά τρίτον αθλητικά συγκροτήματα, εστιατόρια και πολιτισμό, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες.

Η Γερμανία έχει επεκτείνει το lockdown για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού έως τις 7 Μαρτίου, αν και τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία άρχισαν να ανοίγουν ξανά σε 10 γερμανικά κρατίδια τη Δευτέρα και τα κομμωτήρια πρόκειται να ανοίξουν ξανά τις πόρτες τους την επόμενη εβδομάδα.

Ενώ τα περιστατικά Covid-19 έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, το ποσοστό μείωσης έχει επιβραδυνθεί με το ποσοστό επτά ημερών να κυμαίνεται σε περίπου 60 περιπτώσεις ανά 100.000. Τη Δευτέρα, η Γερμανία ανέφερε 4.369 νέες μολύνσεις και 62 νέους θανάτους.

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε στη συνάντηση ότι είναι σημαντικό τα βήματα για την άρση των περιορισμών να μην οδηγήσουν σε έξαρση των κρουσμάτων και λήψη εκ νέου των μέτρων

Από την Τρίτη, ο προσωπάρχης της κ. Μέρκελ, Χέλγκε Μπράουν, θα συγκαλέσει ομάδα εργασίας για να προτείνει σχέδιο για την επόμενη συνάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με πρωθυπουργούς των κρατιδίων στις 3 Μαρτίου, ανέφεραν οι πηγές.

Την χορήγηση εμβολίων από τους οικογενειακούς γιατρούς στα ιατρεία τους θέλει να προωθήσει ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, αμέσως μόλις υπάρχουν διαθέσιμα τουλάχιστον 3-5 εκατομμύρια εμβόλια, δήλωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της σημερινής τηλεδιάσκεψης του προεδρείου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).

Όπως είχε δηλώσει ο κ. Σπαν προχθές, Σάββατο, δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης των εμβολιασμών στα ιατρεία, αλλά εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό από τον Απρίλιο. Αυτό, όπως είπε, σημαίνει ότι θα μπορούν να εμβολιάζονται έως και πέντε εκατομμύρια άτομα την εβδομάδα.

Τα προβλήματα παραγωγής και οι καθυστερήσεις παράδοσης έχουν απογοητεύσει μέχρι τώρα τη διάθεση εμβολίων στη Γερμανία. Από την Κυριακή, η Γερμανία είχε χορηγήσει πάνω από 5 εκατομμύρια δόσεις.

Οι ομοσπονδιακοί και πολιτειακοί υπουργοί υγείας πρόκειται να αποφασίσουν τη Δευτέρα εάν θα δοθούν υψηλότερη προτεραιότητα στους εκπαιδευτικούς και τους εκπαιδευτικούς στο δημοτικό σχολείο.

Η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίν Λάμπρεχτ έθεσε την προοπτική άρσης των περιορισμών για όσους έχουν εμβολιαστεί, όταν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με το εάν εμποδίζει τη μετάδοση.

«Αν γνωρίζουμε ότι ο εμβολιασμός οδηγεί πραγματικά στο γεγονός ότι δεν είναι πλέον μολυσματικός, τότε δεν υπάρχει πλέον λόγος περιορισμού των βασικών δικαιωμάτων», είπε στους τηλεοπτικούς σταθμούς RTL και ntv.