Skip to main content

Μέρκελ: Σωστό βήμα με σωστή κατεύθυνση η συμφωνία για μεταναστευτικό

Από τη μεριά του, ο Ισπανός πρωθυπουργός, ανακοίνωσε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν τη χρηματοδότηση προς την Ισπανία και Μαρόκο

Η Μέρκελ είπε ότι η συμφωνία είναι «το σωστό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», δεδομένου ότι ήδη υπήρχαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το μεταναστευτικό μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Η καγκελάριος σκοπεύει να ενημερώσει τους εταίρους της στον κυβερνητικό συνασπισμό για τα αποτελέσματα της συνόδου απόψε το βράδυ.

Επιβεβαίωσε επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι κατέληξε σε διμερή συμφωνία με την Ισπανία και την Ελλάδα για τη διαχείριση των μεταναστών που κατευθύνονται από τη νότια Ευρώπη προς τη Γερμανία, όμως δεν πέτυχε κάποια παρόμοια συμφωνία με την Ιταλία.

Από τη μεριά του, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν τη χρηματοδότηση προς την Ισπανία και το Μαρόκο, ώστε να βοηθήσουν τις δύο αυτές χώρες να αντιμετωπίσουν τις μεταναστευτικές ροές καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν αυτή τη «δυτική οδό» για να φτάσουν στην Ευρώπη.

«Υπάρχει μια δέσμευση για τη χορήγηση περισσότερων πόρων στις κυβερνήσεις της Ισπανίας και του Μαρόκου», είπε ο Σάντσεθ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η Ευρώπη αναγνωρίζει το γεγονός ότι αυτή η «δυτική οδός» την οποία επιλέγουν το τελευταίο διάστημα οι μετανάστες δέχεται εντεινόμενη πίεση.