Skip to main content

Μέρτζος: Κλειδί η Θεσσαλονίκη για τις Πρέσπες - Θα απογειωθεί

Τις απόψεις τους κατέθεσαν σημαντικοί ομιλητές κατά την παρουσίαση του βιβλίου του πρέσβη επί τιμή Αλέξανδρου Μαλλιά στην ΕΣΗΕΜΘ

Τα στοιχεία που συνθέτουν τη συμφωνία των Πρεσπών που αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο, ανέλυσαν ομιλητές στην παρουσίαση του βιβλίου «Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία - Η αυτοψία της δύσκολης συμφωνίας των Πρεσπών» του πρέσβη επί τιμή, Αλέξανδρου Μαλλιά,στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης.

«Είναι ένας επώδυνος συμβιβασμός, συμφωνώ απόλυτα. Θίγει πάρα πολύ το αίσθημα των Ελλήνων. Και συμμερίζομαι και τις αντιδράσεις. Προπάντων όμως το αίσθημα τους» είπε κατά την παρουσίαση του βιβλίου αναφερόμενος στο περιεχόμενό του και στην Συμφωνία των Πρεσπών ο δημοσιογράφος - συγγραφέας, τέως πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Νίκος Μέρτζος, που δέχεται τελευταία πυρά για τις θέσεις που διατυπώνει σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών.

«Είναι γνωστό πρόσθεσε και εξ αρχής έχω ταχθεί όχι τώρα από το 1993 για την Συμφωνία κι εργάστηκα ως σύμβουλος του (σ.σ. του τότε) πρωθυπουργού... Έρχονται και με ρωτούν τι να κάνουμε...Πρέπει να κρατήσουμε αυτήν την αλληλεγγύη και την συνάφεια. Με τη Συμφωνία, κατέληξε ο κ. Μέρτζος για λόγους γεωπολιτικής αναβαθμίζεται η θέση της Ελλάδας. Διευρύνονται και ενοποιούνται όλα τα δίκτυα, ενέργειας, επικοινωνιών, συγκοινωνιών, μεταφορών που έχουν προγραμματιστεί από την ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση στα πέντε επόμενα χρόνια η κατάσταση θα αλλάξει. Το κλειδί είναι η Θεσσαλονίκη, η οποία θα απογειωθεί».

«Όταν έχουμε μία συμφωνία σε ένα θέμα που είναι τόσο παλιό κι έχει τόσες πτυχές είναι επόμενο να γίνονται συμβιβασμοί. Συμβιβασμοί, λίγο θα πάρω λίγο θα δώσω. Είναι και οι δυο ευχαριστημένοι και οι δυο δυσαρεστημένοι», ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας κατά την διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Συμφωνία των Πρεσπών από την μία πλευρά είναι καλή από την άλλη έχει ελαττώματα. Αυτή η διχαστική άποψη που επικρατεί στην Ελλάδα ότι χάσαμε την Μακεδονία δεν είναι ακριβώς έτσι. Θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στις επόμενες γενιές κι όχι χρόνια» είπε ο κ. Μπουτάρης ο οποίος τόνισε ότι ο συγγραφέας - διπλωμάτης είναι βαθύς γνώστης του θέματος και υπηρέτησε σε πολλές νευραλγικές θέσεις, μεταξύ αυτών και πρώτος επικεφαλής του Γραφείου Διασύνδεσης Ελλάδας - ΠΓΔΜ μετά την Ενδιάμεση Συμφωνία.

Μιλώντας για το περιεχόμενο του βιβλίου - προλογίζει ο Ευαγγ. Βενιζέλος - ο συγγραφέας Αλεξ. Μαλλιάς ανέφερε ότι στο πρώτο μέρος του βιβλίου αναδεικνύεται η θετική σημασία της σύνθετης ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία». «Όπως κάθε συμφωνία είπε χαρακτηριστικά είναι το αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού. Θα πρέπει να συνηθίσουμε σε μια λέξη η οποία στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια γενικά δεν συνηθίζεται. Και ο συμβιβασμός θεωρείται ένα κατ εξοχήν αρνητικό αποτέλεσμα». Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου εξηγεί γιατί τα κεντρικά ζητήματα της γλώσσας και της εθνότητας/ιθαγένειας/υπηκοότητας αποτελούν την "Αχίλλειο πτέρνα" της συμφωνίας, η οποία δεν εξασφαλίζει την καθαρότητα και την απόλυτη σαφήνειά τους.

Για το βιβλίο και τον συγγραφέα μίλησαν επίσης, οι δημοσιογράφοι Σταύρος Τζίμας και Παντελής Σαββίδης, καθώς και ο απόστρατος ταξίαρχος, Γιώργος Χατζηθεοφάνους.