Skip to main content

Παρεμβάσεις 9 εκατ. ευρώ σε γειτονιές και δρόμους από τον Δήμο Θεσσαλονίκης

Ο σχεδιασμός του δήμου Θεσσαλονίκης για oλοκληρωμένες παρεμβάσεις σε γειτονιές και ασφαλτοστρώσεις σε 100 δρόμους - Πού θα γίνουν τα έργα

Μέσα στο 2021 θα αρχίσουν να υλοποιούνται δύο μεγάλα έργα στον δήμο Θεσσαλονίκης, συνολικού προϋπολογισμού 9 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τις ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε γειτονιές αλλά και για τις ασφαλτοστρώσεις σε 100 δρόμους.

Αυτή την περίοδο ολοκληρώνονται οι δύο διαγωνισμοί και όπως εκτιμά ο συνεργάτης του δημάρχου Θεσσαλονίκης σε θέματα Βιώσιμης Κινητικότητας, Δημήτρης Μήτρου, αρχές της νέας χρονιάς θα υπάρχουν οι ανάδοχοι, που θα προχωρήσουν τα δύο αυτά σημαντικά έργα για τη δημοτική αρχή.

Οι ασφαλτοστρώσεις σε 100 δρόμους

Εντός του επόμενου διαστήματος αναμένεται να ανακηρυχθεί προσωρινός ανάδοχος από τον διαγωνισμό για την ασφαλτόστρωση 100 δρόμων ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Δρόμοι με ιδιαίτερα επιβαρυμένο κυκλοφοριακό φόρτο, που παρουσιάζουν επικινδυνότητα πρόκειται να ασφαλτροστρωθούν μέσα στο 2021. Σε πρώτη φάση, η Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων έχει επιλέξει 30 οδούς όπως η Αγίας Σοφίας (από Εγνατία έως Αγ.Δημητρίου), η Βασιλέως Ηρακλείου (από Αριστοτέλους έως Κ.Ντηλ), Κ.Βόγα (από 25ης Μαρτίου έως Λασκαράτου), Δελφών (από 25ης Μαρτίου έως Π.Συνδίκα και από Βασ.Ολγας έως Μερκουρίου), Καραολή & Δημητρίου (από Εγνατία έως Πλατεία Αντιγονιδών), Π.Συνδίκα (από Βασ.Ολγας έως Δελφών), Πλούτωνος (από Γ.Παπανδρέου έως Βασ.Ολγας), Θ. Σοφούλη. Εργασίες θα γίνουν και σε δρόμους που θα προτείνουν οι δημοτικές κοινότητες.

Παρεμβάσεις αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης των γειτονιών

Την ερχόμενη εβδομάδα ο δήμος Θεσσαλονίκης θα προχωρήσει στην αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών του ηλεκτρονικού διαγωνισμού για τις «ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αναβάθμισης γειτονιών», προϋπολογισμού 6,2 εκατ. ευρώ. «Οι παρεμβάσεις θα είναι σε όλες τις κοινότητες. Όπου υπάρχουν γειτονιές στις οποίες έχει να μπει ο δήμος δεκαετίες και είναι υποβαθμισμένο το αστικό περιβάλλον θα γίνονται παρεμβάσεις», σημείωσε στη Voria.gr ο κ. Μήτρου. Μάλιστα, η δημοτική αρχή πρόκειται να ξεκινήσει τηλεδιασκέψεις με τις κοινότητες προκειμένου μέσω διαβούλευσης να καθοριστούν ακριβώς τα σημεία στα οποία θα παρέμβει ο εργολάβος.

Ο δήμος αξιοποιεί τη διαδικασία της «συμφωνίας – πλαίσιο», που αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την υλοποίηση επεμβάσεων μεγάλης κλίμακας. Στο πλαίσιο του έργου που έχει σχεδιαστεί, ο δήμος Θεσσαλονίκης θα επεμβαίνει κατά τρόπο ολοκληρωμένο σε κάθε γειτονιά που κάθε φορά θα εντάσσεται στο πρόγραμμα, προχωρώντας σε εκτεταμένες παρεμβάσεις ανασυγκρότησης του δημόσιου χώρου, οι οποίες περιλαμβάνουν από έργα ασφαλτόστρωσης και ανακατασκευής των πεζοδρομίων μέχρι νέες δενδροφυτεύσεις και ενίσχυση του αστικού πρασίνου, αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού και τοποθέτηση νέου αστικού εξοπλισμού. Με τη διαδικασία της «συμφωνίας – πλαίσιο» προβλέπεται ότι θα ανατίθενται επιμέρους εκτελεστικές συμβάσεις για κάθε γειτονιά που θα εντάσσεται στο πρόγραμμα.

Τέλος, η δημοτική αρχή έχει εντάξει στο Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2021 έργο ηλεκτροφωτισμού ύψους 20 εκατ. ευρώ. Μέσω του έργου, σύμφωνα με τον κ. Μήτρου, σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί η αντικατάσταση των led και η αντικατάσταση όσων από τις κολώνες είναι ξύλινες. Επίσης πρόκειται να προχωρήσει η υπογειοποίηση όλων των δικτύων, ενώ σχεδιάζεται να τοποθετηθούν συστήματα ελέγχου και τηλεχειρισμού και τηλεδιαχείρισης του ηλεκτροφωτισμού, ώστε να υπάρχει οικονομία και άμεσος εντοπισμός των βλαβών.