Skip to main content

Μέσα στον Σεπτέμβριο τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναμένεται να εκδώσει μετά τις 15 Σεπτεμβρίου τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ.

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου πάνω από 6,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα δουν στους λογαριασμούς τους στο σύστημα ΤΑΧΙSnet τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναμένεται να εκδώσει μετά τις 15 Σεπτεμβρίου τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ του 2021 και να διεκδικήσει από τους παραλήπτες των σημειωμάτων αυτών πάνω από 2,5 δισ. ευρώ σε έξι μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως και τον Φεβρουάριο του 2022.

Εάν η έκδοση και η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του φετινού ΕΝΦΙΑ στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο TAXISnet πραγματοποιηθεί μετά τις 20 Σεπτεμβρίου, τότε, επειδή πλέον το χρονικό περιθώριο για την καταβολή της 1ης δόσης του φόρου ως τις 30 Σεπτεμβρίου θα είναι πολύ μικρό, είναι πολύ πιθανό να δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης της 1ης δόσης μέχρι το τέλος Οκτωβρίου μαζί με τη 2η δόση, χωρίς καμία επιβάρυνση των φορολογουμένων με προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής.

Ωστόσο, η τελική απόφαση για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού θα ληφθεί από το υπουργείο Οικονομικών στα μέσα Σεπτεμβρίου και αφού προηγουμένως έχει ξεκαθαριστεί το πότε ακριβώς θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ, κάτι το οποίο εξαρτάται και από το πότε θα ολοκληρωθεί τελικά η εμπρόθεσμη υποβολή όλων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2020 (ενδέχεται να δοθεί και νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής τους, καθώς η προθεσμία της 10ης Σεπτεμβρίου δεν φαίνεται να επαρκεί για την εμπρόθεσμη υποβολή όλων).

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τη στιγμή που θα ξεκινήσει η έκδοση και η αποστολή των σημειωμάτων του φετινού ΕΝΦΙΑ, οι φορολογούμενοι που είναι υπόχρεοι πληρωμής του φόρου αυτού έχουν το χρονικό περιθώριο να ελέγξουν την ορθότητα των στοιχείων που έχουν δηλώσει με τα έντυπα Ε9 των τελευταίων ετών και να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις που μπορούν να τους κοστίσουν άδικες επιβαρύνσεις με υπέρογκα ποσά ΕΝΦΙΑ.

Πηγή: Protothema.gr