Skip to main content

Μετά από έξι χρόνια αρχίζει σήμερα η δίκη για τον εμπρησμό της Marfin

Στην αίθουσα του δικαστηρίου η τραγική υπόθεση της Marfin, όταν η επίθεση και ο εμπρησμός κόστισαν τη ζωή τριών ανθρώπων.

Με καθυστέρηση έξι χρόνων και μετά από πολλές αναβολές, αρχίζει σήμερα η δίκη για τα τραγικά γεγονότα του εμπρησμού της Μarfin στην οδό Σταδίου που κόστισαν τη ζωή σε τρία άτομα μεταξύ των οποίων και η Αγγελική Παπαθανασοπούλου σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.

Ο εμπρησμός του υποκαταστήματος της Marfin, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο τα τρία θύματα, αλλά και η επίθεση που δέχθηκε το βιβλιοπωλείο Ιανός, αποτέλεσαν την κορωνίδα των σοβαρών επεισοδίων που σημάδεψαν το κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων την άνοιξη του 2010 εναντίον των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Μετά από καιρό και ενώ ο τραγικός θάνατος των τριών υπαλλήλων που κυριολεκτικώς κάηκαν ζωντανοί από τη φωτιά που άναψαν οι μολότοφ, είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, οι διωκτικές αρχές εντόπισαν δύο ως υπευθύνους ενώ οι περισσότεροι που μετείχαν στην εγκληματική ενέργεια παραμένουν ως σήμερα άγνωστοι και ασύλληπτοι.

Ετσι στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου κάθονται σήμερα δύο άτομα,ο Θεόδωρος Σίψας κατηγορούμενος για τον εμπρησμό της Marfin και ο Παύλος Αντρέεβ που φέρεται ως υπαίτιος για την επίθεση στον Ιανό. Και οι δύο - κατά την κατηγορία- είχαν και συνεργούς που παραμένουν άγνωστοι και ως εκ τούτου αςύλληπτοι.

Στο δικαστήριο θα βρίσκονται σήμερα και οι συγγενείς των τραγικών θυμάτων αιτούμενοι δικαιοσύνη για τον άδικο χαμό της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, εγκύου τότε, της Παρασκευής Ζούλια και του Επαμεινώνδα Τσάκαλη

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν, κατά περίσταση, αδικήματα για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικής βόμβας και απρόκλητη φθοράς ξένης περιουσίας.

Αναλυτικά τι λέει το παραπεμπτικό βούλευμα για τον εμπρησμό της Marfin.

"Στην Αθήνα στις 5/5/2010 ο Θ. Σίψας, ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και ενεργώντας εκ προθέσεως και από κοινού με έτερους δύο άγνωστους... ενεργώντας κατόπιν συναποφάσεως με κοινή δράση και κοινό ανθρωποκτόνο δόλο και γνωρίζοντας ότι εντός του επί της οδού Σταδίου αριθ.23 στην Αθήνα κείμενου διώροφου κτιρίου ευρίσκοντο άνθρωποι, αφού εις εκ των δύο αυτών άγνωστων δραστών έθραυσε τους υαλοπίνακες της προσόψεως του εν λόγω διώροφου κτιρίου, στο ισόγειο του οποίου στεγαζόταν το υποκατάστημα της ανωνύμου τραπεζικής εταιρείας με την επωνυμία "MARFIN-EGNATIA BANK", και ο έτερος δράστης περιέβρεξε με εύφλεκτο υγρό εσωτερικά, τμήμα της αριστερής πλευράς του ισόγειου χώρου του εν λόγω κτιρίου, ο Θ. Σίψας εκσφενδόνισε εντός του κτιρίου αυτού ενεργοποιημένο αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό-βόμβα μολότοφ, προξενώντας έκρηξη και εντεύθεν πυρκαγιά εντός του ως άνω κτιρίου, εξαιτίας της οποίας ως μοναδικής ενεργούς αιτίας επήλθε ο θάνατος της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, της Παρασκευής Ζούλια και του Επαμεινώνδα Τσάκαλη» και ο τραυματισμός πολλών άλλων''.

Και οι δύο κατηγορούμενοι είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Ο κ. Σίψας από την αρχή της δίωξης του αρνείται τις κατηγορίες και αμφισβητεί τα στοιχεία της Αστυνομίας βάσει των οποίων παραπέμφθηκε για τον εμπρησμό.

Σύμφωνα με την υπεράσπιση του, ο κατηγορούμενος ουσιαστικά "στοχοποιήθηκε" από τις διωκτικές αρχές λόγω των πολιτικών απόψεων του, με «μοναδικό στοιχείο σε βάρος του» μία ανώνυμη επιστολή, ενώ επισημαίνονται «σοβαρότατες παρατυπίες» και αγνόηση καταθέσεων, φωτογραφιών και βίντεο που εμφανίζουν τον κατηγορούμενο να βρίσκεται πολύ μακρύτερα από την τράπεζα την επίμαχη στιγμή της βομβιστικής επίθεσης.

Μετά την απολογία του στον ανακριτή είχε προκύψει διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα για την προφυλάκισή ή μη, με την εισαγγελική λειτουργό να τάσσεται υπέρ της κράτησης του και τον ανακριτή να θεωρεί πως δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να διαταχθεί η προφυλάκιση. Την θέση του ανακριτή είχε υιοθετήσει και το αρμόδιο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, που είχε κληθεί να άρει τη διαφωνία ανακριτή-εισαγγελέα και έτσι ο κατηγορούμενος είχε αφεθεί ελεύθερος