Skip to main content

Στρατιωτικές και επιχειρηματικές συμφωνίες με το Ισραήλ στο τραπέζι

Πρόταση από ισραηλινής πλευράς για το εθνικό τυφέκιο που θα αντικαταστήσει το θρυλικό G3, συζητήσεις Ελλάδας-Ισραήλ και για drones.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες αποδεικνύονται στην πορεία και οι επιχειρηματικές – πέραν των όποιων γεωπολιτικών - συμφωνίες που υπογράφτηκαν στο περιθώριο της τελευταίας, προ 20ημέρου, ελληνικής επίσκεψης στο Ισραήλ.

Κι αυτό γιατί μόλις τώρα γίνεται γνωστό, για παράδειγμα, ότι υπήρξε πρόταση από ισραηλινής πλευράς για το εθνικό τυφέκιο που θα αντικαταστήσει το θρυλικό G3, για την κάλυψη των αναγκών του ελληνικού στρατού.

Συν τοις άλλοις, οι Ισραηλινοί προτίθενται να κατασκευάσουν με ευνοϊκούς όρους και τα επιπλέον drones που θέλουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, με την Αθήνα να συζητά το ενδεχόμενο υπό τον όρο της συμπαραγωγής, ώστε σε βάθος χρόνου να αποκτηθεί η τεχνογνωσία. Ως γνωστόν, η Τουρκία τα κατασκευάζει πλέον μόνη της και γι αυτό «πλημμύρισε» το Αιγαίο με drones, ενώ τελευταία, ως γνωστόν ...εξάγει και στη Λιβύη.

Και μια και είμαστε σε περιβάλλον Ισραήλ, να σας ενημερώσουμε ότι ενδιαφέρον υπάρχει και στο κομμάτι της εξαγοράς του ενεργητικού της ΕΛΒΟ. Το Ισραήλ θέλει να μπει στο project αλλά η ελληνική πλευρά έδειξε τις εν εξελίξει διαδικασίες για τη διεκδίκηση της. Για όσους γνωρίζουν, το κεφάλαιο ΕΛΒΟ είναι από μόνο του πολύ μεγάλο. Σύντομα, και πιο συγκεκριμένα στις 13 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία πώλησης της εταιρείας.

Θα είναι ακόμα μια απόπειρα κι όλοι εύχονται να είναι η τελική. Θα είναι όμως; Υποψήφιοι αγοραστές υπάρχουν και μάλιστα πολλοί. Σημειώστε, μεταξύ άλλων, μια εταιρεία από τη Νότιο Αφρική, δυο από την Ελλάδα, μια από το Ισραήλ και μια από τη Γερμανία και την Ιταλία. Εξαιτίας λοιπόν του μεγάλου ενδιαφέροντος, η ελληνική πλευρά δεν μπορούσε να δεσμευθεί για τίποτα απέναντι στους Ισραηλινούς.