Skip to main content

Μετά τον παγετό χτύπησε το χαλάζι σε Πέλλα και Ημαθία - Σε απόγνωση οι παραγωγοί

Ό,τι είχε καταφέρει να γλυτώσει από τον προ ημερών παγετό καταστράφηκε με τη σημερινή σημερινή σφοδρή χαλαζόπτωση, λένε οι αγρότες των δύο νομών

Τη χαριστική βολή έδωσε στους αγρότες σε Πέλλα και τη Ημαθία η σημερινή σφοδρή χαλαζόπτωση.

Η ένταση του φαινομένου ήταν τόσο μεγάλη που υπήρξαν σημεία που τα χωράφια και οι δρόμοι καλύφθηκαν από ένα άσπρο πέπλο, σαν να έχει χιονίσει. Οι παραγωγοί ροδάκινων και άλλως καλλιεργειών κοιτούσαν το χαλάζι να καταστρέφει ό,τι είχε καταφέρει να γλυτώσει από τον παγετό που έπληξε προ ημερών τις περιοχές τους.

Ο Τάσος Κυραλίδης, μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Παραγωγών Σκύδρας, κάνει λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή σχεδόν σε όλον τον νομό, με το χαλάζι να χτυπά με μανία Αρχάγγελο, Αριδαία, Καλύβια, Σκύδρα, Γιαννιτσά, μέχρι και την Ημαθία. «Ό,τι καλλιέργεια υπήρχε καταστράφηκε, ακόμη και τα δέντρα που δεν είχαν πρόβλημα από τον παγετό τώρα χτυπήθηκαν και αυτά. Μας ήρθε η μία συμφορά πάνω στην άλλη», τονίζει.

Καλεί την κυβέρνηση να στείλει περισσότερους εκτιμητές στις πληγείσες περιοχές καθώς, όπως σημειώνει, ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών από τον τελευταίο παγετό. «Αν περιμένουν για βγει το καρπίδιο για να φανεί καλύτερα η ζημιά, με τον υπάρχον προσωπικό, δεν θα τελειώσουν ούτε μέχρι το τέλος της χρονιάς» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν η Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει όπως έκανε το 2003 σε προκαταβολές αποζημιώσεων, θα κινδυνέψει η βιωσιμότητα πολλών παραγωγών, οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν τη νέα χρονιά.

Από την πλευρά του ο Τάσος Χαλκίδης, Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παραγωγών Βέροιας αναφέρει ότι η ζημιά από τις περιοχές που πέρασε το χαλάζι είναι μεγάλη. «Αυτά που άφησε ο παγετός, τα τελείωσε το χαλάζι» αναφέρει. Το πλέον δυσάρεστο είναι ότι χτύπησε περιοχές της Ημαθίας όπου είχε αφήσει κάποια ροδάκινα, ο παγετός, όπως τα χωριά Άμμος, Αγ. Βαρβάρα, Μελίκη, Αλεξάνδρεια, Κοπανό, Νάουσα.

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις επισημαίνει ότι ακόμη δεν πληρώθηκαν τα περυσινά. «Δεν πήραμε το deminimis, δεν πήραμε ακόμη τα λεφτά από πέρυσι» σημειώνει ενώ για την καταστροφή από τον παγετό, αναφέρει ότι ακόμη δεν ξεκίνησαν οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ. «Θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα, αν δεν δώσουν προκαταβολή, δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν», λέει.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παραγωγών Δήμου Νάουσας αναφέρει ότι η χαλαζόπτωση έπληξε σχεδόν το σύνολο του δήμου, με τη μεγαλύτερη ζημιά -με μια πρώτη εκτίμηση- να έχουν τα νεκταρίνια με το μέγεθος της καταστροφής να αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Όπως και οι συνάδελφοί του επισημαίνουν ότι όσα είχαν σωθεί από τον παγετό στον κάμπο, αλλά και προς Νάουσα, καταστράφηκαν από το χαλάζι.