Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021
x

ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΗΣΙΩΤΕΣ

Η επιδότηση θα γίνεται με βάση τις ακτοπλοϊκές μεταφορές και δεν θα τις υπερβαίνει, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας.

Εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου και στα αεροπορικά εισιτήρια προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, κατά την παρουσίαση της τροπολογίας του υπουργείου «Για την τροποποίηση του ν. 4551/2018 αναφορικά με την επέκταση της χορήγησης του Μεταφορικού Ισοδύναμου σε περισσότερους δικαιούχους».

Όπως σημείωσε, «η παρούσα τροπολογία φέρνει σημαντικές βελτιώσεις στην εφαρμογή του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, ένα μέτρο ζωντανό και χρηστικό για τους νησιώτες μας. Οι αλλαγές που κάνουμε έχουν μόνο στόχο τη συνεχή και ουσιαστική διευκόλυνση των ανθρώπων της νησιωτικής επικράτειας».

Σύμφωνα με τον κ. Σαντορινιό, «οι αρνητικές πτυχές της Νησιωτικότητας, οι οποίες αφορούν όχι μόνο τις καιρικές συνθήκες, αλλά και τον χρόνο που απαιτείται για τη μεταφορά των επιβατών από και προς τα νησιά, αντιμετωπίζονται με την παρούσα τροπολογία, όπου προστίθεται στις επιλέξιμες μεταφορικές δυνατότητες των νησιωτών και η αεροπορική μεταφορά, ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας για τις ευάλωτες ομάδες των συμπολιτών μας».

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, η επιδότηση θα γίνεται με βάση τις ακτοπλοϊκές μεταφορές και δεν θα τις υπερβαίνει. «Επιδοτούμε τους νησιώτες μας για να έχουν ίση αντιμετώπιση και πρόσβαση σε όλα τα μεταφορικά μέσα, δεν επιδοτούμε τις αεροπορικές ή τις αντίστοιχες ακτοπλοϊκές εταιρείες».

Επιπλέον, διαπιστώθηκε κατά την πορεία της εφαρμογής του μέτρου πως υπάρχουν και κάποιες άλλες ομάδες που έχουν ανάγκη της επιδότησης αυτής. «Προστίθενται λοιπόν ορισμένοι ακόμη δικαιούχοι του μέτρου, όπως τα μέλη ΔΕΠ των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που βρίσκονται στα νησιά, αλλά και τα μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι υπηρετούν σε νησιά. Αυτό είναι ένα ελάχιστο αντιστάθμισμα για το έργο που επιτελούν. Tο μέτρο ισχύει ήδη για τους αναπληρωτές καθηγητές και τους επικουρικούς γιατρούς. Κρίναμε επίσης απαραίτητο και το έχουμε ήδη υλοποιήσει, να επιδοτηθεί η κλίνη για τις αποστάσεις μεγαλύτερες των 80 μιλίων» είπε ο κ. Σαντορινιός.

Σύμφωνα με το naftemporiki.gr, ο ίδιος έκανε γνωστό πως, μετά από διαβουλεύσεις που έγιναν στην Βουλή αλλά και διαβουλεύσεις με την περιφέρεια, τους δήμους και τα επιμελητήρια της Κρήτης, εντάσσονται στο μέτρο και μια σειρά από επιχειρηματικές δραστηριότητες της Κρήτης για τη μεταφορά των προϊόντων τους από και προς το νησί, καθώς διαπιστώθηκε ότι υπάρχει επιπλέον κόστος για τους επιχειρηματίες, λόγω της ακτοπλοϊκής μεταφοράς. Για τον λόγο αυτόν το Πανεπιστήμιο Πειραιά εκπονεί μελέτη μετά από οδηγία της περιφέρειας και των Επιμελητηρίων της Κρήτης και με βάση τα αποτελέσματα θα οριστικοποιηθεί η ένταξή τους με αντίστοιχη ΚΥΑ.

Σχετικά με τα καύσιμα, ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι η ΚΥΑ για την επιδότηση των πρατηριούχων που βρίσκονται στα νησιά έχει εκδοθεί κι έχει πάρει ΦΕΚ. Τα πρατήρια βενζίνης θα επιδοτούνται μέχρι και με 19,5 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο. «Αυτό σημαίνει ότι θα δούμε πολύ πριν το Πάσχα σημαντική μείωση στο κόστος των καυσίμων στα μικρά κι απομακρυσμένα νησιά της πιλοτικής εφαρμογής. Παρατείνεται δε, η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου στα καύσιμα για έξι επιπλέον μήνες, διότι δεν θα μπορούσαμε να έχουμε αρκετά στοιχεία για τα αποτελέσματα του μέτρου κατά την τουριστική περίοδο» ανέφερε ο κ. Σαντορινιός.

Όπςω επισήμανε, συνολικά μέχρι σήμερα έχουν επιδοτηθεί 200.000 εισιτήρια, 9.500 αιτήσεις χρηματοδότησης επιχειρήσεων έχουν ήδη διεκπεραιωθεί, το μεταφορικό κόστος των προϊόντων των επιχειρήσεων έχει μειωθεί κατά 43%. Το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι ένας θεσμός, ένα μέτρο ζωντανό, που έχει αγκαλιαστεί από του νησιώτες και τις νησιωτικές επιχειρήσεις κι έχει φέρει, αλλά θα φέρει και στο άμεσο μέλλον, σημαντική βελτίωση στον τρόπο ζωής και στο κόστος διαβίωσης των νησιωτών. Με τις συνεχείς βελτιώσεις που κάνουμε, προχωράμε και φτιάχνουμε ένα μέτρο χρηστικό για τους νησιώτες μας. Είμαστε εδώ για να κάνουμε τις αλλαγές που θα χρειαστεί. γιατί ο μόνος στόχος μας είναι η ουσιαστική διευκόλυνση των ανθρώπων της νησιωτικής επικράτειας» τόνισε ο Νεκτάριος Σαντορινιός.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ