Skip to main content

Μετακομίζει τον Μάιο η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης

Μόλις πριν από λίγη ώρα η ΑΖΚ ΑΕ αναδείχθηκε νικήτρια στο διαγωνισμό για την εκμίσθωση του τριώροφου «γυάλινου» κτηρίου στην οδό Φιλικής Εταιρείας.

Αποχωρεί από το κτήριο του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και εντός δύο μηνών μετακομίζει σε δικό της… σπίτι, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπως έγραψε η voria.gr από τις 7 Ιανουαρίου.

Μόλις πριν από λίγη ώρα η ΑΖΚ ΑΕ αναδείχθηκε νικήτρια στο διαγωνισμό για την εκμίσθωση του τριώροφου «γυάλινου» κτηρίου που βρίσκεται στην οδό Φιλικής Εταιρείας, στη δεξιά «όχθη» του δρόμου, ανεβαίνοντας από την Τσιμισκή. Το κτήριο έχει συνολικό εμβαδό 350 τετραγωνικών μέτρων και ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος. Είναι χτισμένο με τέτοιο τρόπο ώστε επί της ουσίας να ενσωματώνει ένα κομμάτι από το νοτιοανατολικό τμήμα του τείχους της Θεσσαλονίκης, το οποίο σήμερα είναι ορατό, αλλά όχι προσβάσιμο για τους πολίτες. Κάποια στιγμή το κτήριο είχε παραχωρηθεί στον δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά εδώ και καιρό παραμένει άδειο και ανενεργό.

Για τη Ζώνη Καινοτομίας η αλλαγή έδρας εξυπηρετεί τόσο συμβολικούς, όσο και ουσιαστικούς λόγους. Κατ’ αρχήν θα σηματοδοτήσει την αυτονόμηση και τον απογαλακτισμό της Ζώνης από τον στενό εναγκαλισμό του δημοσίου και της εκτελεστικής εξουσίας –σήμερα τα γραφεία της ΑΖΚ στο Διοικητήριο βρίσκονται στην άλλη πλευρά του διαδρόμου του υπουργικού γραφείου.

Επίσης, η μετακόμιση, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Μαϊου, θα θέσει σε τροχιά υλοποίησης έναν από τους αρχικούς στόχους του προέδρου της ΑΖΚ ΑΕ Κυριάκου Λουφάκη για τη δημιουργία θερμοκοιτίδας, κάτι που δεν μπορεί να υλοποιεί με τις σημερινές στεγαστικές συνθήκες του φορέα. Με δεδομένο ότι η Ζώνη συμμετέχει ενεργά στην προ-θερμοκοιτίδα του δήμου Θεσσαλονίκης «ΟΚ!Thess» είναι σαφές ότι η διοίκηση και τα στελέχη της αντιλαμβάνονται τόσο τη χρησιμότητα, όσο και τις δυνατότητες μιας επιπλέον θερμοκοιτίδας στη Θεσσαλονίκη.

Ως γνωστόν στην πόλη λειτουργούν τα τελευταία χρόνια οι θερμοκοιτίδες i4G, Θέρμη και Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης και τα στοιχεία δείχνουν ότι παράγονται αποτελέσματα και υπάρχει ζήτηση.  Άλλωστε η ΑΖΚ ΑΕ, το ΟΚ! Thess και οι θερμοκοιτίδες μαζί με το ΕΚΕΤΑ και τα ερευνητικά εργαστήρια του ΑΠΘ συγκροτούν ήδη μια κρίσιμη μάζα, που επιτρέπει στη Θεσσαλονίκη να διεκδικεί με αξιόπιστο τρόπο το τίτλο «πόλη καινοτομίας».