Skip to main content

Μετάλλαξη Όμικρον - Ολλανδία: Θετικοί βρέθηκαν 13 επιβάτες πτήσεων από τη Νότια Αφρική

Οι δεκατρεις επιβατες είναι μεταξύ των 61 που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό στην Ολλανδία και τέθηκαν σε καραντίνα την Παρασκευή

Η νέα μετάλλαξη Omicron του κορωνοϊού εντοπίστηκε σε 13 άτομα που έφτασαν στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας με δύο πτήσεις από τη Νότιο Αφρική.

Οι θετικοί στη νέα παραλλαγή είναι μεταξύ των 61 επιβατών που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και τέθηκαν σε καραντίνα.

«Στην έρευνά μας για την αλληλούχιση του γονιδιώματος του ιού, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, βρήκαμε μέχρι στιγμής 13 κρούσματα της παραλλαγής Omicron μεταξύ των επιβατών που βγήκαν θετικοί στο τεστ του κορωνοϊού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ολλανδικό Ινστιτούτο Υγείας (RIVM).

Η Ολλανδία έχει θέσει σε ισχύ αυστηρότερους περιορισμούς, εν μέσω ρεκόρ κρουσμάτων Covid και ανησυχιών για την «Omicron ». Μεταξύ άλλων, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα περισσότερα καταστήματα θα κλείνουν στις 5:00 το απόγευμα.

Όλοι οι επιβάτες προέρχονται από πτήσεις του ολλανδικού αερομεταφορέα KLM από το Γιοχάνεσμπουργκ και έφτασαν στο Άμστερνταμ την Παρασκευή.

Οι 61 επιβάτες που βρέθηκαν θετικοί στην Covid-19 τέθηκαν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο Schiphol.

Όσοι βγήκαν αρνητικοί κλήθηκαν να απομονωθούν στο σπίτι τους για 5 ημέρες και να υποβληθούν σε περαιτέρω εξετάσεις, ενώ όσοι ήταν transit τούς επετράπη να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Μετά την ανακοίνωση των 13 κρουσμάτων, σήμερα, ο Ολλανδός υπουργός Υγείας Χούγκο ντε Γιόνγκε προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξουν και άλλα κρούσματα της νέας παραλλαγής στη χώρα.

«Αυτή πιθανόν να είναι η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε ο υπουργός.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Ιταλίας, έχουν επίσης εντοπίσει κρούσματα της νέας μετάλλαξης.

Ορισμένες χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν πλέον απαγορεύσει ή περιορίσει τις πτήσεις από και προς τη Νότιο Αφρική.