Skip to main content

Μετάλλαξη Όμικρον: Εντοπίστηκε η παραλλαγή που δεν ανιχνεύεται από μοριακά τεστ

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εντόπισαν μια «κρυφή» έκδοση της μετάλλαξης Όμικρον που δεν μπορεί να διακριθεί από τις άλλες στα μοριακά τεστ (PCR)

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εντόπισαν μια «κρυφή» έκδοση της μετάλλαξης Όμικρον που δεν μπορεί να διακριθεί από τις άλλες στα μοριακά τεστ (PCR) που χρησιμοποιούνται ευρέως για να υπάρχει μια γρήγορη εικόνα της εξάπλωσης του σε όλο τον κόσμο. Η ανακάλυψη της νέας μορφής της Όμικρον ώθησε τους ερευνητές να χωρίσουν τη γενεαλογία B.1.1.529 σε τυπική Όμικρον, γνωστή ως BA.1, και στη νεότερη παραλλαγή, γνωστή ως BA.2.

«Υπάρχουν δύο γενεαλογίες εντός της Όμικρον, η BA.1 και η BA.2, που είναι αρκετά διαφοροποιημένες γενετικά», δήλωσε ο καθηγητής Francois Balloux, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής του University College του Λονδίνου. «Οι δύο γενεαλογίες μπορεί να συμπεριφέρονται διαφορετικά» πρόσθεσε. Ανεπίσημα, ορισμένοι ερευνητές αποκαλούν τη νέα παραλλαγή “stealth Omicron” επειδή δεν έχει τη διαγραφή που επιτρέπει στις δοκιμές PCR να την εντοπίσουν.

Άγνωστο παραμένει το πώς προέκυψε η νέα παραλλαγή. Ενώ εμπίπτει στην Όμικρον, είναι τόσο γενετικά διακριτό που μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια νέα «παραλλαγή ανησυχίας» εάν εξαπλωθεί γρήγορα. Το να υπάρχουν δύο παραλλαγές, BA.1 και BA.2, που προκύπτουν σε γρήγορη διαδοχή με κοινές μεταλλάξεις είναι «ανησυχητικό» σύμφωνα με έναν ερευνητή και τονίζει ότι η επιτήρηση της δημόσιας υγείας «χάνει ένα μεγάλο κομμάτι του παζλ».

Η παραλλαγή stealth έχει πολλές κοινές μεταλλάξεις με την τυπική Όμικρον, αλλά στερείται μιας συγκεκριμένης γενετικής αλλαγής που επιτρέπει στις εργαστηριακές δοκιμές PCR να χρησιμοποιηθούν ως ένα πρόχειρο και έτοιμο μέσο για την επισήμανση πιθανών περιπτώσεων.

Η παραλλαγή εξακολουθεί να ανιχνεύεται ως κορονοϊός από όλα τα συνήθη τεστ και μπορεί να αναγνωριστεί ως η παραλλαγή Όμικρον μέσω γονιδιωματικών (genomic) τεστ, αλλά τα πιθανά κρούσματα δεν επισημαίνονται με τα συνήθη PCR τεστ που δίνουν ταχύτερα αποτελέσματα.

Οι ερευνητές λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν η νέα μορφή της Όμικρον θα εξαπλωθεί με τον ίδιο τρόπο όπως η τυπική παραλλαγή της, αλλά ότι η “κρυφή” έκδοση είναι γενετικά διακριτή και επομένως μπορεί να συμπεριφέρεται διαφορετικά.

Η παραλλαγή stealth εντοπίστηκε για πρώτη φορά μεταξύ των γονιδιωμάτων του ιού Covid που υποβλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία και τον Καναδά, αλλά μπορεί να έχει ήδη εξαπλωθεί ευρύτερα. Μεταξύ των επτά κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής κανένα δεν βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιστημονική ανάλυση της όμικρον ΒΑ.2

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν ανάλυση ολόκληρου του γονιδιώματος για να επιβεβαιώσουν ποια παραλλαγή έχει προκαλέσει μόλυνση από τον Covid, αλλά οι δοκιμές PCR μερικές φορές μπορούν να δώσουν μια ένδειξη. Περίπου οι μισές από τις μηχανές PCR στο Ηνωμένο Βασίλειο αναζητούν τρία γονίδια στον ιό, αλλά η Όμικρον είναι θετική μόνο σε δύο από αυτά. Αυτό συμβαίνει επειδή η Όμικρον έχει μια γενετική αλλαγή που ονομάζεται διαγραφή στο γονίδιο “S” ή ακίδα. Το σφάλμα σημαίνει ότι οι δοκιμές PCR που εμφανίζουν τη λεγόμενη «αποτυχία στόχου του γονιδίου S» υποδηλώνουν έντονα λοιμώξεις από την Όμικρον.

Πηγή: ertnews.gr