Skip to main content

Μετάλλαξη Όμικρον: Πιθανή σύνοδος κορυφής ΕΕ μέσα στις επόμενες ημέρες

Ο αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι η απόφαση για τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών μπορεί να ληφθεί τις επόμενες ώρες ή την Τρίτη.

Πιθανή είναι η διεξαγωγή ψηφιακής συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή την επόμενη εβδομάδα με αντικείμενο την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, με φόντο την εμφάνιση κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και ενώ η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η απόφαση για τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών μπορεί να ληφθεί τις επόμενες ώρες ή την Τρίτη.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα επιδιώξουν μια κοινή προσέγγιση σε διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος των αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου, ανέφερε ο αξιωματούχος.
«Ισως η Όμικρον να είναι αυτό που φοβόμασταν»

«Μπορεί να είναι η παραλλαγή που φοβόμασταν», δήλωσε στην «Κ» ο Πίτερ Πιοτ, επιστημονικός σύμβουλος της προέδρου της Κομισιόν για τη διαχείριση της πανδημίας. «Θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες για να σιγουρευτούμε».

Ο δρ Πιοτ τόνισε τη σημασία της προληπτικής δράσης: «Προτιμώ να κατηγορηθούμε ότι υπερβάλαμε παρά ότι αργήσαμε να αντιδράσουμε», σημείωσε. «Αν η παραλλαγή όντως δεν ανταποκρίνεται στα εμβόλια, τότε έχουμε σοβαρό πρόβλημα», προειδοποίησε ο κορυφαίος ιολόγος.

Προειδοποίηση ΠΟΥ

Ως πολύ υψηλό χαρακτηρίζει στο μεταξύ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον κίνδυνο από το νέο στέλεχος «Όμικρον» επισημαίνοντας ότι η πιθανότητα περαιτέρω διάδοσής του σε παγκόσμιο επίπεδο είναι επίσης υψηλή. Προειδοποιεί μάλιστα ότι ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που αυτό μπορεί να έχει ενδέχεται να υπάρξει αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων που θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτρέπει τα 194 κράτη-μέλη του να επιταχύνουν τον εμβολιασμό στις ομάδες υψηλής προτεραιότητας και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση των υπηρεσιών υγείας.

Όπως σημειώνει αναμένονται μολύνσεις και εμβολιασμένων ατόμων «αν και σε μικρή και προβλέψιμη αναλογία». Όσο για το κατά πόσο το νέο στέλεχος είναι ικανό να διαφεύγει της ανοσίας του εμβολιασμού και μιας προγενέστερης νόσησης, ο ΠΟΥ ενημερώνει ότι περισσότερα στοιχεία αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες.