Skip to main content

Μεταλλευτικές: Η απεργία στον ΟΛΘ διπλασιάζει το μεταφορικό κόστος

Για ορυκτά που εξορύσσονται και εξάγονται από τη Βόρεια Ελλάδα - Αναγκαία για την ανάκαμψη της οικονομίας η αξιοποίηση των ορυκτών, λέει ο ΣΜΕ

Θετική συμβολή του εξορυκτικού κλάδου στην αναμενόμενη ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας «προέβλεψε» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Αθανάσιος Κεφάλας στην ομιλία του στο 6ο Διεθνές Συνέδριο Ορυκτών Πόρων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ξενοδοχειο Hilton, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτήν των μαρμάρων, των βιομηχανικών ορυκτών, του τσιμέντου, του λιγνίτη και των μετάλλων.

Ο κ. Κεφάλας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα οικονομικά στοιχεία του κλάδου, επισημαίνοντας ότι ο εξορυκτικός κλάδος αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της εθνικής μας οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι:

- Η συμμετοχή στο ΑΕΠ της χώρας φτάνει το 3,4%
- Εξάγονται περισσότερα από 30 ορυκτά. Σε δέκα από αυτά πραγματοποιείται ετήσια παραγωγή που υπερβαίνει τους 300.000 τόνους το καθένα
- Η συνολική αξία των πωλήσεων το 2014 έφθασε τα 2,3 δις ευρώ, εκ των οποίων το 50% είναι απο εξαγωγές
- Απασχολούνται άμεσα 20.000 εργαζόμενοι και έμμεσα άλλοι 80.000

Ο κ. Κεφάλας έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στις εξαγωγές τονίζοντας ότι η Ιταλία είναι ο πρώτος προορισμός με 17%, με δεύτερο τη Γερμανία με 9%, ενώ ακολουθούν με 6% η Γαλλία, η Βρετανία και η Κίνα. Το τσιμέντο είναι πρώτο σε αξία εξαγωγών, συμμετέχοντας με 20%, ενώ ακολουθούν το αλουμίνιο με 19%, το νικέλιο επίσης με 19% και τα μάρμαρα με 11%.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, παρά την κρίση, οι εταιρείες του κλάδου συνεχίζουν την έντονη εκπαίδευση του προσωπικού τους και την εκπαίδευση νέων επιστημόνων. Τέσσερις μεγάλες εταιρείες του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων έτρεξαν εκπαιδευτικά προγράμματα για 350 νέους και νέες, σε μία προσπάθεια συμβολής στη μείωση της ανεργίας, ενώ πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση του απασχολούμενου προσωπικού που υπερέβη το 2015 τις 130.000 ώρες. Τέλος, επενδύθηκαν 4,7 εκατ. ευρώ σε ερευνητικά προγράμματα.

 

Τα προβλήματα


Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΜΕ υπογράμμισε για μία ακόμη φορά τα προβλήματα και τους ανασταλτικούς παράγοντες που εμποδίζουν την ανάπτυξη του εξορυκτικού κλάδου και αποτελουν τροχοπέδη του και είναι μεταξύ άλλων: Η δύσκαμπτη αδειοδοτική διαδικασία, η γραφειοκρατία, ο αναχρονιστικός λατομικός κώδικας, οι κοινωνικές αντιδράσεις λόγω του μεγάλου φόβου για υποβάθμιση του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την μη ύπαρξη αποτελεσματικών ελέγχων, η έλλειψη σταθερού φορολογικού και εργασιακού νομοθετικού πλαισίου και πάνω απ’ όλα η ανασφάλεια δικαίου.

Παράδειγμα αρνητικής συγκυρίας είναι οι απεργιακές κινητοποιήσεις στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης που διπλασιάζουν το μεταφορικό κόστος για ορυκτά που εξορύσσονται και εξάγονται από τη Βόρεια Ελλάδα.

Κλείνοντας, ο κ. Κεφάλας ζήτησε να εφαρμοστεί η Εθνική Πολιτική Αξιοποίησης των Ορυκτών Πρώτων Υλών, μέσω της οποίας θα ανοίξει ο δρόμος για νέες επενδύσεις στον κλάδο και τη βέλτιστη αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου της χώρας, προσφέροντας σημαντικά οφέλη στην εθνική οικονομία και κυρίως στις τοπικές κοινωνίες.