Skip to main content

Μεταλλίδης: Στη Θεσσαλονίκη επικρατεί ακόμα η μετάλλαξη Δέλτα

«Και εδώ θα επικρατήσει η Όμικρον και μένει να δούμε τι επίπτωση θα έχει», τόνισε ο υπεύθυνος Τμήματος Λοιμωξιολογίας της Α' Παθολογικής του ΑΧΕΠΑ.

Προς τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται η κορύφωση του κύματος πανδημίας, σύμφωνα με τον Συμεών Μεταλλίδη, αναπληρωτή καθηγητή Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, υπεύθυνου Τμήματος Λοιμωξιολογίας, Α΄ Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκη Status και στην εκπομπή του Δημήτρη Βενιέρη εξήγησε ότι «σε όλες τις χώρες του κόσμου που είναι πιο μπροστά από εμάς στην επέλαση της Όμικρον, δείχνει ότι είναι ένα πολύ γρήγορο κύμα με μια πολύ υψηλή κορυφή αλλά απότομη. Δηλαδή ότι θα δούμε την άνοδο και την κάθοδο πολύ γρήγορα γιατί τα νούμερα είναι τεράστιο. Οπότε αυτό αναμένουμε την κορύφωση του κύματος προς τα τέλη Ιανουαρίου και μια γρήγορη κάθοδο μετά».

Σύμφωνα με τον κ. Μεταλλίδη, στη Θεσσαλονίκη ακόμα επικρατεί η παραλλαγή Δέλτα. «Έχουμε αρκετά κρούσματα με Δέλτα, οπότε έχουμε πίεση στο σύστημα υγείας. Και εδώ θα επικρατήσει η Όμικρον και μένει να δούμε τι επίπτωση θα έχει», τόνισε ο υπεύθυνος Τμήματος Λοιμωξιολογίας, Α΄ Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

Οι νοσηλείες, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν μια μικρή αύξηση επί της παρούσης αλλά, όπως σημείωσε, «θα πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας ότι το 70% των περιστατικών που δηλώνονται είναι στις ηλικίες 18-30. Σε ηλικίες δηλαδή που δεν αναμένονται βαριές νοσήσεις. «Μένει να δούμε πόσο θα έχουμε επέκταση αυτού του κύματος σε πιο μεγάλες ηλικίες, σε ανθρώπους που μπορεί να μην έχουν εμβολιαστεί και να έχουν χειρότερη πρόγνωση. Έτσι θα δούμε τι πίεση θα έχουμε στο σύστημα», τόνισε.

Ερωτηθείς για τα σχολεία ο κ. Μεταλλίδης εκτίμησε ότι θα υπάρχουν πολλά περιστατικά στα σχολεία εξαιτίας της Όμικρον και γι΄ αυτό το λόγο άλλαξαν τα πρωτόκολλα λειτουργίας. «Πιστεύω όμως ότι θα είναι διαχειρίσιμα τα περιστατικά στα σχολεία», σημείωσε.