Skip to main content

Μεταλλωρύχοι σε δήμο Αριστοτέλη: Είστε ανάξιοι να μας εκπροσωπείτε

Απάντηση των εργαζομένων στη δημοτική Αρχή Αριστοτέλη, η οποία σε ανακοίνωσή της επιρρίπτει ευθύνες στην Ελληνικός Χρυσός.

Σκληρή κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους εργαζόμενους στην Ελληνικός Χρυσός και τον δήμο Αριστοτέλη, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των μεταλλωρύχων.

Απαντώντας στη δημοτική Αρχή Αριστοτέλη, η οποία σε ανακοίνωσή της επιρρίπτει ευθύνες στην Ελληνικός Χρυσός, οι μεταλλωρύχοι Χαλκιδικής τονίζουν σε υψηλούς τόνους πως «από την στιγμή που κοροϊδεύετε τους άνεργους συνδημότες σας, είστε ανάξιοι να μας εκπροσωπείτε και δεν υπάρχετε για μας».

Αναλυτικά σημειώνουν:

«Κατά την διάρκεια των καταλήψεων των Δημαρχείων Αρναίας και Μεγάλης Παναγίας, στις 29 και 31 Αυγούστου 2015, λάβαμε δέσμευση από τους αντιδήμαρχους του Δήμου Αριστοτέλη Α. Τσακνή και Ι. Μητροφάνη, για το ότι στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο θα θέσουν προς συζήτηση το θέμα της παύσης των εργασιών μας, καθώς και το αίτημα μας για έμπρακτη συμπαράσταση από τον Δήμο Αριστοτέλη, στον αγώνα μας.

»Την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015 και αφού ενημερωθήκαμε για τα θέματα που συζητήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 31 Αυγούστου 2015, με έκπληξη μας διαπιστώσαμε ότι το κύριο θέμα που ταλανίζει αυτή την στιγμή τον δήμο μας αλλά και όλη την Ελλάδα, το γεγονός ότι 2000 εργαζόμενοι από την μία μέρα στην άλλη βρέθηκαν παρανόμως όπως πρόσφατα έκρινε και το ΣτΕ στην ανεργία, δεν απασχολεί το δημοτικό συμβούλιο. Παρά τις δεσμεύσεις των κυρίων αντιδημάρχων, το μόνο το οποίο συνέβη ήταν να αναγνωστούν τα ψηφίσματα μας.

«Κύριοι» της Δημοτικής Αρχής, από την στιγμή που κοροϊδεύετε τους άνεργους συνδημότες σας, είστε ανάξιοι να μας εκπροσωπείτε και δεν υπάρχετε για μας.

»Ντροπή».

Νωρίτερα ο δήμος Αριστοτέλη επεσήμανε πως «η εργοδότρια εταιρεία, στη λογική του «όλα ή τίποτα», θέτει σε διαθεσιμότητα το σύνολο των εργαζομένων της, χωρίς να έχει κατά Νόμο δικαίωμα, παρόλο που δεν ανακλήθηκε το σύνολο των αδειών της».

Ο δήμος έκανε λόγο για προσπάθεια εκμετάλλευσης της ανασφάλειας των εργαζομένων και από πολιτικούς και καλεί τους εργαζόμενους μαζί με το δήμο σε διεκδίκηση απέναντι στην εταιρεία, απαιτώντας την εφαρμογή των εργασιακών νόμων, αλλά και των περιβαλλοντικών όρων, που διασφαλίζουν το μέλλον των επενδύσεων. Παράλληλα εκφράζει την πρόθεση να επιδιώξει την επίλυση του ζητήματος της περιοχής «με θεσμικές παρεμβάσεις, μέσα από τις δομές της συντεταγμένης Πολιτείας, με διάλογο, χωρίς ΜΑΤ και μηνυτήριες αναφορές προς κάθε κατεύθυνση».

Στο μεταξύ, η δημοτική αρχή υπενθυμίζει τη θέση της κατά της επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές, γιατί, όπως εκτιμά, θα μετέτρεπε το σύνολο της περιοχής σε μια απέραντη μεταλλευτική ζώνη βαριάς βιομηχανικής εκμετάλλευσης, η οποία θα επιφέρει μη αναστρέψιμες βλάβες στα νερά, στα δάση, στον αέρα, στον άνθρωπο, αλλά και την οικονομία της περιοχής. Ωστόσο δηλώνει ότι αποδέχεται την παραδοσιακά υφιστάμενη μεταλλευτική δραστηριότητα, με συνεχείς περιβαλλοντικούς ελέγχους και προτεραιότητα στην αποκατάσταση των πληγέντων περιοχών.