Skip to main content

Μεταναστευτική κρίση: Ένα κενό στα θαλάσσια σύνορα κι ένας γρίφος

Όλα δείχνουν ότι η στεγανοποίηση των συνόρων θα είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση για τον ελληνικό στρατό και θα εξελιχθεί σε μια αέναη μάχη.

Αν τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία στον ποταμό Έβρο αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι είναι, εν πολλοίς, θωρακισμένα, δεν μπορεί κανείς να ισχυρισθεί ότι το ίδιο ισχύει και με τα θαλάσσια. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η έως τώρα εμπειρία. Εκεί η κατάσταση πολύ δύσκολα ελέγχεται.

Όλα δείχνουν ότι η στεγανοποίηση των συνόρων θα είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση για τον ελληνικό στρατό και θα εξελιχθεί σε μια αέναη μάχη. Ο σταθερός στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί στο ελάχιστο ο αριθμός όσων προσφύγων μπουν στην Ελλάδα, αλλά στην πράξη κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο.

Για την Αθήνα αυτή τη στιγμή το μεγάλο ερωτηματικό είναι η μάλλον επαμφοτερίζουσα στάση του Βερολίνου. Το οποίο αρέσκεται σε μια τακτική που παραπέμπει περισσότερο σε σκωτσέζικο ντους, με τις αντιφατικές του δηλώσεις. Αντιθέτως, οι Βρυξέλλες είναι ξεκάθαρα στο πλευρό της Ελλάδας, όπως και η Ουάσιγκτον, κατά κάποιο τρόπο.

Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στην πρώτη γραμμή του μετώπου, στα «μετόπισθεν» η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη προς αναζήτηση χώρων για τη φιλοξενία προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα. Κι επειδή φοβάται μεγάλες αντιδράσεις επιλέγει τη λύση των μικρών δομών που θα προκαλούν το μικρότερο δυνατόν πρόβλημα, μέσα σε αυτή τη συγκυρία.

Πάντως ενδεχόμενο να λυθεί το πρόβλημα με διεύρυνση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ δεν υπάρχει. Η ενοικίαση διαμερισμάτων για τη φιλοξενία προσφύγων αποδεικνύεται πολυδάπανη...