Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019
x

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ, ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ ΒΕΜΠΕΡ - ΤΙΜΕΡΜΑΝΣ

Οεπικεφαλής του ψηφοδελτίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος διασταύρωσε τα ξίφη του με τον επικεφαλής της λίστας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών

Το μεταναστευτικό, η πολιτική για το κλίμα, η αντιμετώπιση της ανεργίας, καθώς και θέματα όπως οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας, η διαφάνεια των ευρωπαϊκών θεσμών ή ο ρόλος των λόμπι στην Ε.Ε. κυριάρχησαν στη χθεσινοβραδινή τηλεμαχία των επικεφαλής των ψηφοδελτίων των δύο μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περίπου τρεις εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, ο Γερμανός επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ διασταύρωσε τα ξίφη του με τον Ολλανδό επικεφαλής της λίστας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Φρανς Τίμερμανς στην «εκλογική αρένα» του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, του ARD.

«Η Άγκελα Μέρκελ έσωσε με την ανθρωπιά της την Ευρώπη» είπε ο κ. Τίμερμανς αναφερόμενος στην πολιτική της καγκελαρίου για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων το 2015. Απαντώντας στην τοποθέτηση του κ. Βέμπερ υπέρ της άμεσης ενίσχυσης του FRONTEX, τόνισε ότι αυτή η προσπάθεια έχει καθυστερήσει διότι η Ελλάδα και η Ιταλία διαμαρτυρήθηκαν ότι έχουν μείνει αβοήθητες από χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία. «Αυτό που χρειάζεται είναι ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, δίκαιη κατανομή των βαρών, η οποία απορρίπτεται ξανά και ξανά από την Πολωνία, την Ουγγαρία, αλλά και την Αυστρία», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος.

Οι δύο πολιτικοί τάχθηκαν πάντως υπέρ της εφαρμογής ενός «Σχεδίου Μάρσαλ για την Αφρική», προκειμένου να δοθούν στους νέους Αφρικανούς άλλες επιλογές από το να μεταναστεύουν στην Ευρώπη.

Ο κ. Βέμπερ από την πλευρά του επέμεινε κατ' επανάληψη ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναφέρθηκε στα υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων στον ευρωπαϊκό Νότο, στοιχείο το οποίο, όπως είπε, πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψιν όταν συζητείται η νόμιμη μετανάστευση, ώστε να μην ευνοούνται λαϊκιστικές δυνάμεις που θέλουν να διαλύσουν την Ευρώπη.

Αναφερόμενος στην σχετική πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς (SPD), ο Φρανς Τίμερμανς υποστήριξε την δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης της ανεργίας, στο οποίο, όπως εξήγησε, τα κράτη - μέλη θα συνεισφέρουν πόρους τους οποίους θα μπορούν να δανείζονται σε περίπτωση δυσκολίας και προκειμένου να μην προχωρούν σε περικοπές σε προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας. Την ιδέα αυτή απέρριψε κατηγορηματικά ο Μάνφρεντ Βέμπερ, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με ευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας, ενώ, όπως είπε, κάθε κράτος-μέλος πρέπει να αναλαμβάνει μόνο του την ευθύνη της οικονομικής πολιτικής του και των συνεπειών της. «Ένα ευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας θα σήμαινε ότι εάν ο κ. Τσίπρας στην Ελλάδα λάβει πολλές αποφάσεις και με αυτές αυξηθεί η ανεργία, μπορεί να πάει στους γείτονές του και να ζητήσει να αναλάβουν το κόστος», υποστήριξε ο κ. Βέμπερ και πρόσθεσε ότι αν η ελληνική κυβέρνηση επιτρέπει στους ανθρώπους να συνταξιοδοτηθούν σημαντικά νωρίτερα, δεν μπορεί να ζητάει από τους γείτονές της να το χρηματοδοτήσουν. «Αυτά τα πράγματα δεν έχουν σχέση με αλληλεγγύη» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι η Γερμανία, με την «Ατζέντα 2010» προώθησε μεταρρυθμίσεις και πρέπει να κάνει το ίδιο η υπόλοιπη Ευρώπη. «Η Γερμανία πρέπει να αυξήσει και τους μισθούς της», αντέτεινε ο κ. Τίμερμανς.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική για το κλίμα, ο υποψήφιος του Κόμματος Σοσιαλιστών και Δημοκρατών τάχθηκε υπέρ της επιβολής «φόρου διοξειδίου του άνθρακα» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, «οπωσδήποτε» και «γρήγορα», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί με κοινωνική δικαιοσύνη. Διαμετρικά αντίθετη άποψη εξέφρασε ο κ. Βέμπερ, ο οποίος προειδοποίησε για τον κίνδυνο αύξησης της τιμής της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης και για το ενδεχόμενο περικοπών θέσεων εργασίας.

Οι υποψήφιοι απάντησαν ακόμη σε ερωτήσεις σχετικά με την διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για τον ρόλο των λόμπι. Την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια, κυρίως σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση αυτών των εταιρειών υποστήριξαν και οι δύο υποψήφιοι, ενώ ο κ. Τίμερμανς πρότεινε οι ευρωβουλευτές να μην επιτρέπεται να συναντώνται με στελέχη εταιρειών λόμπι οι οποίες δεν είναι καταχωρισμένες στους επίσημους καταλόγους, κάτι που εμποδίζει ως τώρα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Διαφορετικές απόψεις εξέφρασαν οι δύο πολιτικοί στο θέμα της συμμετοχής υποψηφίων από άλλα κράτη-μέλη στις λίστες των κομμάτων. Ο κ. Βέμπερ επιχειρηματολόγησε ότι ο ψηφοφόρος πρέπει να γνωρίζει τους πολιτικούς που καλείται να ψηφίσει. Ο κ. Τίμερμανς υποστήριξε από την πλευρά του ότι όσο περισσότεροι Ευρωπαίοι δραστηριοποιούνται και συμμετέχουν, τόσο το καλύτερο.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ