Skip to main content

Μεταναστευτικό: Τι ισχύει με το πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης δίνει διευκρινίσεις σχετικά με το πρόγραμμα των Υποβοηθούμενων Εθελούσιων Επιστροφών και Επανένταξης.

Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα των Yποβοηθούμενων Eθελούσιων Eπιστροφών και Eπανένταξης (AVRR) που υλοποιείται σε συνεργασία με τις Eλληνικές Aρχές δίνει με ανακοίνωσή του ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, το τρέχον τριετές πρόγραμμα AVRR ξεκίνησε να υλοποιείται τον Σεπτέμβριο του 2019 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου του 2022. Το πρόγραμμα προβλέπει την εθελούσια επιστροφή 16.500 υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν στην Ελλάδα, στις χώρες καταγωγής τους.

Το πρόγραμμα προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής πριν την αναχώρηση καθώς και υποστήριξη στην έκδοση των απαραίτητων ταξιδιωτικών εγγράφων. Παράλληλα, υποστηρίζει την προετοιμασία του ταξιδιού στη χώρα καταγωγής, παρέχει βοήθεια στη χώρα διέλευσης καθώς και στήριξη μετά την άφιξη στον τελικό προορισμό, εξασφαλίζοντας την ασφαλή και αξιοπρεπή επιστροφή των επωφελούμενων.

Με στόχο τη βιώσιμη επιστροφή των υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους, ένα ποσοστό μεταναστών μπορεί να λάβει επιπλέον βοήθεια επανένταξης σε είδος που υλοποιείται στη χώρα καταγωγής.

Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να εγγραφούν στο πρόγραμμα AVRR, λαμβάνουν εφάπαξ οικονομικό βοήθημα 370€ με στόχο την κάλυψη βασικών εξόδων. Οι επωφελούμενοι της επιπλέον βοήθειας επανένταξης, λαμβάνουν ενίσχυση 1.500€ σε είδος.

Ο ΔΟΜ Ελλάδος υλοποιεί προγράμματα Yποβοηθούμενων Eθελούσιων Eπιστροφών και Eπανένταξης (AVRR) από το 2010, έχοντας βοηθήσει περισσότερους από 45.000 υπηκόους τρίτων χωρών να επιστρέψουν εθελοντικά στην πατρίδα τους. Το πρόγραμμα «H εφαρμογή των υποβοηθούμενων εθελούσιων επιστροφών συμπεριλαμβανόμενων μέτρων επανένταξης και λειτουργία Ανοικτής Δομής Φιλοξενίας Αιτούντων Εθελούσιας Επιστροφής στην περιφέρεια Αττικής (AVRR/OCAVRR)» συγχρηματοδοτείται 75% από Ευρωπαϊκούς Πόρους (Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης κι Ένταξης) και 25% από Εθνικούς Πόρους.