Skip to main content

Μεταπτυχιακοί Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ: Όλοι στη συγκέντρωση την Πέμπτη

Ο Σύλλογος μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων του τμήματος ζητεί την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ και την παραίτηση Κεραμέως.

Στη συγκέντρωση της Πέμπτης 28 Ιανουαρίου στις 12.00 στο άγαλμα Βενιζέλου ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ καλούν και μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, «ως Σύλλογος επιλέξαμε να συντονίσουμε τη δράση μας με άλλους/ες συναδέλφους και συναδέλφισσες (κείμενο υπογραφών) και να ενώσουμε τη φωνή μας με την πλειονότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας ενάντια στον Νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη. Σήμερα καλούμαστε να υπερασπιστούμε όχι μόνο το Μαζικό, Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο αλλά την ίδια τη Δημοκρατία».

Παράλληλα με την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου, ο Σύλλογος ζητεί την απόσυρση των κατηγοριών για τους 3 συλληφθέντες φοιτητές της 21ης Ιανουαρίου και την παραίτηση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ενιαίου Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητ(ρι)ών και Υποψηφίων Διδακτόρων και Διδακτορισσών του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ:

Ζούμε δύσκολες και σκοτεινές μέρες, εν μέσω της πανδημίας του Covid-19 και εξαιτίας της διαχείρισης της από την Κυβέρνηση της ΝΔ. Ως Σύλλογος με τον λόγο μας και τις δράσεις μας όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα επιχειρήσαμε να αναδείξουμε την ανάγκη στήριξής κομβικών δημόσιων τομέων (Υγεία, Επιθ. Εργασίας, Μεταφορές κ.ά.) και να υπερασπιστούμε τις πιο αδύναμες, τους πιο φτωχούς, τις λιγότερο προνομιούχες.

Ως Σύλλογος επιλέξαμε να συντονίσουμε τη δράση μας με άλλους/ες συναδέλφους και συναδέλφισσες (κείμενο υπογραφών) και να ενώσουμε τη φωνή μας με την πλειονότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας ενάντια στον Νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη. Σήμερα καλούμαστε να υπερασπιστούμε όχι μόνο το Μαζικό, Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο αλλά την ίδια τη Δημοκρατία.

Ακολουθεί το πλήρες ψήφισμα:

Να Υψώσουμε Τείχος Δημοκρατίας
Το Μαζικό, Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο θα νικήσει
Δεν μας τρομοκρατούν - Δεν θα περάσει η εκτροπή - Το νομοσχέδιο θα ανατραπεί

Όλες και όλοι στη συγκέντρωση Πέμπτη 28/1 στις 12.00 στο Αγ. Βενιζέλου

Οι κινητοποιήσεις της Πέμπτης 21/1 αποτελούν μόνο την αρχή στη συνολική εναντίωση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας απέναντι στο Νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να καταστείλει με τη βία, τα χημικά και τις συλλήψεις την κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων, των μαζικών φορέων της ακαδημαϊκής κοινότητας, των σωματείων απέτυχε. Η επιχείρηση τρομοκράτησης, απέναντι στις δίκαιες αντιδράσεις, φανερώνουν το απόλυτο αδιέξοδο στη διαμόρφωση φιλοκυβερνητικών συναινέσεων, η συντριπτική πλειοψηφία συμφωνεί: το αντιδραστικό νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη πρέπει να αποσυρθεί. Η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, οι διαγραφές φοιτητών (μετά το 6ο έτος!), τα πειθαρχικά (που περιορίζουν ασφυκτικά την πολιτική και πολιτιστική δράση!), η βάση εισαγωγής (που καταργεί την πρόσβαση στα πανεπιστήμια για χιλιάδες μαθητ(ρι)ες!) είναι ασυμβίβαστα με το Μαζικό, Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο.

Με δημόσιο τρόπο όλοι οι φορείς της κοινότητας έχουν τοποθετηθεί ενάντια στην προτεινόμενες αντιδραστικές αλλαγές, που πλήττουν ανεπανόρθωτα το αυτοδιοίκητο και τη δημοκρατική διάρθρωση της τριτοβάθμιας, που εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς, που ενισχύουν την εμπορευματοποίηση της γνώσης, που επιδιώκουν την πειθάρχηση και την αυταρχική επιτήρηση της ακαδημαϊκής ζωής. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει να αγνοεί τη φωνή των Πανεπιστημίων της χώρας, τις φοιτήτριες, τους καθηγητές, το διοικητικό προσωπικό, που έχουν τοποθετηθεί μέσα από τα όργανα τους, αντιτείνοντας ότι όλοι/ες εμείς που ζούμε τα πανεπιστήμια «δεν ξέρουμε το καλό μας». Η κυβέρνηση της ΝΔ παραβιάζει συστηματικά το Σύνταγμα της χώρας, απαγορεύοντας τη δίκαια αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας. Πρόκειται για αποφάσεις ολοκληρωτικής κοπής, ύβρη στη δημοκρατία που αναλογούν στις πιο σκοτεινές εποχές για τον τόπο και απέναντι στις οποίες οφείλουν να σταθούν όλοι ανεξαιρέτως οι δημοκρατικοί πολίτες.

Τώρα είναι η στιγμή της δράσης και σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε τους Συλλόγους, τα Σωματεία, τα Τμήματα και τα Ιδρύματα να αναλάβουν πρωτοβουλίες αγώνα και συντονισμού. Τώρα είναι η στιγμή να σταθούμε η μία στο πλευρό του άλλου, έμπρακτα να αντιταχθούμε στις εκδικητικές συλλήψεις συναδέλφων και να μην αφήσουμε καμιά στα χέρια των δυνάμεων καταστολής.

Η Πανεπιστημιακή κοινότητα και οι φορείς της πρέπει να φτάσουν στην κοινωνία, να ακουστούν τα δίκαια αιτήματα, να λογοδοτήσουν οι κυβερνώντες για τα δεινά που επιφυλάσσουν στο πανεπιστήμιο και τους ανθρώπους του, να σπάσει η μονοφωνική κυβερνητική προπαγάνδα.

    Απόσυρση των κατηγοριών για τους 3 συλληφθέντες φοιτητές τις 21/1
    Απόσυρση του αντιδραστικού Νομοσχεδίου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη
    Παραίτηση της Υπουργού Παιδείας