Skip to main content

Μετατροπή έξι νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου

Την μετατροπή τεσσάρων νοσοκομείων της Αττικής και δύο νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου προτείνει μεταξύ άλλων το υπουργείο Υγείας στο τελικό σχέδιο για την Αναδιάταξη των Δ

Την μετατροπή τεσσάρων νοσοκομείων της Αττικής και δύο νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου προτείνει μεταξύ άλλων το υπουργείο Υγείας στο τελικό σχέδιο για την Αναδιάταξη των Δυνάμεων του ΕΣΥ που αναρτήθηκε πριν από λίγο στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Στη Θεσσαλονίκη, το νοσοκομείο «Ειδικών Παθήσεων» (Λοιμοδών) και το νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων μετατρέπονται σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου και προτείνεται να υπάγονται στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο.

Στην Αττική προτείνεται η κατάργηση του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και στη θέση του θα λειτουργήσει Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου (Ραφήνας) με μελλοντικό στόχο να γίνει νοσοκομείο Ανατολικής Αττικής (200 κλινών) μέσω ΕΣΠΑ.

Για τα νοσοκομεία «Πατησίων», «Σπηλιοπούλειο» και το νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα» προτείνεται η μετατροπή τους σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου και υπαγωγή τους στα νοσοκομεία Κηφισιάς, ΕΛΠΙΣ και Κρατικό Νίκαιας, αντίστοιχα.

Τροποποιήσεις προτείνονται επίσης για τέσσερα Νοσκομεία- Κέντρα Υγείας της περιφέρειας.

Πιο αναλυτικά:

· 1η Δ.Υ.Πε. (Αθήνα)

1. Γ.Ν. Πατησίων : μετατρέπεται σε πλήρες Κ.Υ. Αστικού Τύπου, με μονάδα βραχείας νοσηλείας (5 – 10 κλινών) και μονάδα υποστήριξης ασθενών με νεοπλασίες στην ανακουφιστική φροντίδα (5 – 10 κλινών), που προτείνεται να υπαχθεί στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι».

2. Γ.Ν. Σπηλιοπούλειο «Η Αγία Ελένη»: μετατρέπεται σε πλήρες Κ.Υ. Αστικού Τύπου, με μονάδα βραχείας νοσηλείας (5 – 10 κλινών) και μονάδα υποστήριξης ασθενών με νεοπλασίες στην ανακουφιστική φροντίδα ή προβλήματα από εγκεφαλικά επεισόδια (5 – 10 κλινών), που προτείνεται να υπαχθεί στο Νοσοκομείο Αθηνών «Η Ελπίς» (ή εναλλακτικά στο Γενικό Νοσοκομείο Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου»).

3. Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής: καταργείται και στη θέση του λειτουργεί άμεσα Κ.Υ. Αστικού Τύπου (Ραφήνας), με μελλοντικό στόχο να γίνει Γ.Ν. Ανατολικής Αττικής (200 κλίνες) μέσω ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Αττικής).

· 2η Δ.Υ.Πε. (Πειραιάς)

Γ.Ν. Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα»: μετατρέπεται σε πλήρες Κ.Υ. Αστικού Τύπου με μονάδα βραχείας νοσηλείας (5 – 10 κλινών), χειρουργεία μίας ημέρας νοσηλείας (5 – 10 κλινών), ηπατολογικό και δερματολογικό ιατρείο, οδοντιατρικό τμήμα για την εξυπηρέτηση ειδικών ομάδων ασθενών, διαγνωστικό κέντρο (βιοπαθολογικό – ακτινοδιαγνωστικό), ΜΤΝ και μονάδα υποστήριξης ασθενών με νεοπλασίες στην ανακουφιστική φροντίδα, που προτείνεται να υπαχθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά «Ο Άγιος Παντελεήμων» (εναλλακτικά στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ»).

3η – 4η Δ.Υ.Πε. (Θεσσαλονίκη)

1. Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων: μετατροπή του σε πλήρες Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, που προτείνεται να υπαχθεί στο Π.Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ».

2. Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων (Λοιμωδών) Θεσσαλονίκης: μετατροπή του σε πλήρες Κέντρο Αίματος για τη Θεσσαλονίκη, που προτείνεται να υπαχθεί στο Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».

5η Δ.Υ.Πε.

Καμία μετατροπή, αλλά ανάπτυξη των Γ.Ν. – Κ.Υ. Κύμης και Καρύστου, ως μονάδες Π.Φ.Υ., βραχείας νοσηλείας, μιας ημέρας χειρουργείων, ΜΤΝ και αποκατάστασης.

· 6η Δ.Υ.Πε.

1. Γ.Ν. – Κ.Υ. Κρεστένων: μετατροπή του σε πλήρες Κ. Υ. Αγροτικού Τύπου, με μονάδα βραχείας νοσηλείας – αποκατάστασης (5 – 10 κλινικών).

2. Ανάπτυξη όλων των Γ.Ν. – Κ.Υ. (Ληξούρι, Καλάβρυτα, Μολάοι, Κυπαρισσία), ως αντίστοιχη πρόταση στην 5η Δ.Υ.Πε. (ανωτέρω).

· 7η Δ.Υ.Πε.

1. Γ.Ν. – Κ.Υ. Νεάπολης: μετατροπή του σε Κ. Υ. Αστικού Τύπου με μονάδα βραχείας νοσηλείας και αποκατάστασης.

2. Μελλοντική εξέταση χρηματοδότησης και δημιουργίας ενός κεντρικού Νοσοκομείου στο Λασίθι.