Skip to main content

Μετεγκατάσταση έως 150 προσφύγων από τη Μόρια πρότεινε το Βέλγιο

Με τη Βελγίδα ομόλογό του συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος.

Στις Βρυξέλλες βρέθηκε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος όπου συναντήθηκε με τη Βελγίδα ομόλογό του Maggie de Block, προκειμένου να συζητήσουν για την κατάσταση στη Λέσβο, αλλά και ποια μορφή υποστήριξης μπορεί να παρέχει το Βέλγιο στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει κοινή ανακοίνωση των δύο υπουργών οι δύο χώρες συμφωνούν ότι τα ad hoc μέτρα, μετά από κάθε κρίση, δεν μπορούν να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμα.

«Μόνο μια σφαιρική προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να προσφέρει μια διαρθρωτική λύση. Ένα πρώτο βήμα θα ήταν η σαφής καταγραφή της προσπάθειας που καταβάλλει κάθε κράτους μέλους. Η Ελλάδα κάνει πολύ περισσότερα από ό, τι μπορεί να αναμένεται», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.  

Παράλληλα αναφέρεται πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το Βέλγιο συγκαταλέγεται μεταξύ των κρατών μελών με τις υψηλότερες προσπάθειες. Κάθε κράτος μέλος πρέπει να συνεισφέρει δίκαια.

Επισημαίνεται δε πως και οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά για να βρουν συνεκτικές απαντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο θα παρουσιαστεί σύντομα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα παρέχει λύσεις για τις τρέχουσες προκλήσεις.  

Λόγω της δραματικής κατάστασης στη Λέσβο, η Ελλάδα ζήτησε από το Βέλγιο να εξετάσει τις δυνατότητες μετεγκατάστασης ορισμένου αριθμού ευάλωτων αιτούντων άσυλο.  

Το Βέλγιο θέλοντας να επιδείξει περαιτέρω αλληλεγγύη προτείνει τη μετεγκατάσταση 100 έως 150 ευάλωτων αιτούντων άσυλο, όπως οικογένειες με παιδιά, μητέρες ή ανύπαντρες γυναίκες.

«Η Ελλάδα θα ενημερώσει το Βέλγιο πώς μπορεί να εφαρμοστεί περαιτέρω η συνεργασία», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.  

Αυτή η προσπάθεια θα είναι επιπλέον της βελγικής δέσμευσης για μετεγκατάσταση δώδεκα ασυνόδευτων ανηλίκων που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Μετά από αίτημα της Ελλάδας νωρίτερα αυτό το έτος, το Βέλγιο είχε ήδη μετεγκαταστήσει άλλους δεκαοκτώ ασυνόδευτους ανηλίκους, οι οποίοι έφτασαν στο Βέλγιο πριν από λίγες εβδομάδες.