Skip to main content

Μετεωρολογικοί σταθμοί σε δύο λίμνες και πέντε σημεία της Χαλκιδικής

Η εγκατάστασή τους από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ολοκληρώνει ένα μεγάλο δίκτυο, που βοηθά σε υλοποίηση αναγκαίων έργων πολιτικής προστασίας.

Μετεωρολογικούς σταθμούς σε πέντε περιοχές της Χαλκιδικής, αλλά και στις λίμνες Βεγορίτιδα και Δοϊράνη εγκαθιστά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να παρακολουθείται αναλυτικά και στενά όλο το υγροτοπικό σύστημα της Κεντρικής Μακεδονίας και να λαμβάνονται αποφάσεις για αντιπλημμυρικά, περιβαλλοντικά και άλλα έργα.

Με αυτούς τους σταθμούς ολοκληρώνεται σε μεγάλο βαθμό το σύστημα μετεωρολογικών και τηλεμετρικών σταθμών στα υγροτοπικά συστήματα της Κεντρικής Μακεδονίας.

«Ήδη έχουμε ένα σύστημα μετεωρολογικών σταθμών, προκειμένου να δίνουμε στοιχεία και στις υπηρεσίες που ασχολούνται με τον έλεγχο των μεγάλων ποταμών όπως είναι ο Αξιός, για να γίνεται σωστή διαχείριση των υδάτων. Επειδή υπάρχουν φράγματα και στην Κερκίνη και στον Αλιάκμονα και στον Αξιό υπάρχουν μετρητικοί σταθμοί για να βοηθούν τις υπηρεσίες στη διαχείριση των υδάτων και να παρέχουν στοιχεία και σε άλλες υπηρεσίες αλλά και στους πολίτες όποτε τα χρειάζονται», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Πάρις Μπίλλιας.

Όπως προβλέπεται θα εγκατασταθούν δυο τηλεμετρικοί σταθμοί για τη λίμνη Δοϊράνη στο Κιλκίς και τη λίμνη Βεγορίτιδα στην Πέλλα, με στόχο τη μέτρηση της στάθμης του νερού, της αγωγιμότητας, της αλατότητας και της θερμοκρασίας. Επίσης θα εγκατασταθούν πέντε τηλεμετρικοί σταθμοί στη Σιθωνία και συγκεκριμένα σε Παρθενώνα, Συκιά, Μεγάλη Παναγιά, Ταξιάρχη και Ριζά, επειδή σε αυτές τις περιοχές καταγράφονται πολλές και έντονες βροχοπτώσεις τα τελευταία χρόνια και οι σταθμοί θα βοηθήσουν στη μέτρηση του ύψους και της ποσότητας της βροχόπτωσης, δίνοντας χρήσιμα στοιχεία για τις αναγκαίες παρεμβάσεις πολιτικής προστασίας.

Οι μετεωρολογικοί σταθμοί θα παρέχουν επίσης σειρά χρήσιμων στοιχείων, όπως η ταχύτητα και η διεύθυνση του ανέμου, η βροχόπτωση, η θερμοκρασία, η υγρασία, ο αριθμός των κεραυνών κ.ά.

«Η Χαλκιδική έχει πληγεί στο παρελθόν από έντονα καιρικά φαινόμενα. Οι σταθμοί αναμένεται να εγκατασταθούν σε ένα εξάμηνο. Τα οφέλη που θα προκύψουν είναι πολλά. Για τις λίμνες θα μπορούμε να καταγράφουμε την ποιότητα του νερού αλλά και την ποσότητα και με βάση αυτά θα μπορούμε να παρεμβαίνουμε εστιασμένα και με τις κατάλληλες πολιτικές. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και η εγκατάσταση των σταθμών συνιστά υποχρέωση που απορρέει από την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία. Λόγω της κλιματικής αλλαγής έχει μειωθεί σε πολλές λίμνες η στάθμη των υδάτων και λόγω της έντονης γεωργικής εκμετάλλευσης για αρδευτικούς σκοπούς οπότε οι σταθμοί είναι εξαιρετικά χρήσιμα εργαλεία για να μπορούμε να παρεμβαίνουμε και να ασκούμε αποτελεσματικές πολιτικές», σημείωσε ο κ. Μπίλλιας.

Φωτογραφία αρχείου