Skip to main content

Έως και 200 τόνοι βροχή ανά στρέμμα μπορεί να πέσουν με τον «Ιανό»

Σύμφωνα με μετεωρολόγο, αρχικά θα επηρεαστούν η δυτική Πελοπόννησος και τα νησιά του νότιου Ιουνίου, μέχρι το πρωί της Παρασκευής.

Για την πορεία της κακοκαιρίας "Ιανός", τις επόμενες ώρες, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 ο μετεωρολόγος, Κώστας Λαγουβάρδος.

Όπως είπε, ο μεσογειακός κυκλώνας «είναι σχηματισμένος με καλά διαμορφωμένο μάτι, η πίεση στο κέντρο πέφτει αναπτύσσονται καταιγίδες γύρω του και περιμένουμε να ξεκινήσουν οι ισχυροί άνεμοι και οι βροχές από το απόγευμα».

Όσον αφορά τα φαινόμενα, πρέπει να περιμένουμε, εξήγησε ο κ. Λαγουβάρδος, ότι «αυτό που προκαλούν είναι ισχυρούς ανέμους. Αρχικά θα είναι νότιας διεύθυνσης, αλλά σε εντάσεις που θα ξεπεράσουν τα 8-9 μποφόρ, που είναι επικίνδυνο. Θα έχουμε ισχυρές βροχοπτώσεις, μεγάλα ύψη βροχής με εμμονή σε ορισμένες περιοχές και ενδεχομένως πλημμυρικά φαινόμενα».

Αρχικά θα επηρεαστεί, σύμφωνα με τον ίδιο, η δυτική Πελοπόννησος και τα νησιά του νότιου Ιουνίου «μέχρι το πρωί της Παρασκευής οπότε και θα ξεκινήσει να κινείται ελαφρά προς τα ανατολικά».



«Όταν φτάνει στη στεριά διαλύεται ο κυκλώνας και δεν θα δούμε μάτι ηρεμίας, αλλά θα έχουμε μεγάλα ύψη βροχής» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την εκτίμηση ότι μπορεί να έχουμε έως και 200 τόνους βροχής ανά στρέμμα ο κ. Λαγουβάρδος είπε ότι δεν είναι υπερβολή αλλά «προκύπτει από τα μοντέλα που χρησιμοποιούμε» υπενθυμίζοντας ότι «πριν από δύο χρόνια είχαμε τον "Ξενοφώντα" που ήταν ο τελευταίος τέτοιος κυκλώνας στη Μεσόγειο και είχαμε μετρήσει σε 30 ώρες έως και 400 τόνους ανά στρέμμα σε ορισμένες περιοχές».

Όπως είπε, δε, οι εκτιμήσεις είναι ότι ο μεσογειακός κυκλώνας που φέρνει την κακοκαιρία «σε ορισμένες περιοχές έριξε 400-500 χιλιοστά βροχής πάνω από τη θάλασσα».

Ωστόσο, η τροχιά της παραμένει αβέβαιη από το απόγευμα του Σαββάτου εκτιμώντας ότι «θα επηρεαστεί και η ανατολική Ελλάδα μέχρι τα μέσα της Παρασκευής. Καλύτερη εικόνα για το πού θα συνεχιστεί θα έχουμε μέσα στις επόμενες 12 ώρες».